Log in
A+ A A-

Τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ για το Ιράν - οι δηλώσεις-γρίφος του Πομπέο

Οι Ιρανοί καλούνται «να επιλέξουν τι είδους ηγέτες θέλουν»: με αυτή τη σύντομη φράση, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενέτεινε τη σεναριολογία για τα σχέδια της Ουάσινγκτον να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφερε αυτή την κρίση παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις που εγείρει η Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, μαζί με την απειλή της επιβολής κυρώσεων που θα είναι «οι πιο σθεναρές στην ιστορία» και της άσκησης «οικονομικής πίεσης χωρίς προηγούμενο στο ιρανικό καθεστώς».

Επανήλθε την Τρίτη, μιλώντας στον Τύπο: «Οι Ιρανοί πρέπει να επιλέξουν τι είδους κυβέρνηση θέλουν», επέμεινε. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ήδη χαράσσεται στρατηγική με στόχο την πτώση του καθεστώτος που γέννησε η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετά την οποία οι αμερικανοϊρανικές σχέσεις διακόπηκαν.

Tην ιδέα υποστηρίζουν οι νεοσυντηρητικοί, αλλά φέρει έντονη φόρτιση, ειδικά μετά την εισβολή του 2003 στο Ιράκ με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, που πλέον πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν πως ήταν λάθος, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβανομένου.

Ερωτηθείσα σχετικά την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται ανοικτά για να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος. Δεν έκρυψε πάντως πως η Ουάσινγκτον δεν θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη με κακό μάτι.

«Η πολιτική μας δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος. Αλλά αν οι Ιρανοί αποφασίσουν, σε μια δοσμένη στιγμή, να εκφράσουν τις απόψεις τους, αυτό θα ήταν πολύ καλό», ανέφερε, επικαλούμενη την «εντεινόμενη απελπισία» των Ιρανών που «ζουν εδώ και πολύ καιρό υπό ένα καθεστώς που τους κακομεταχειρίζεται».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ήδη τροφή στα σενάρια την 8η Μαΐου, όταν υποστήριξε πως οι Ιρανοί «αξίζουν» μια κυβέρνηση που «θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρά τους». Ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι πρόσφατα εξήρε, μιλώντας σε ιρανούς εξόριστους αντιπολιτευόμενους, τον «σκληρό» αμερικανό πρόεδρο που είναι «αποφασισμένος» να επιτύχει «αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη.

Πολλοί ειδικοί επισήμαναν πως ο Τραμπ διόρισε φέτος δύο «γεράκια» σε αξιώματα-κλειδιά: τον Πομπέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Τζον Μπόλτον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Και οι δυο τους έχουν ταχθεί επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Ιράν, αν δει έναν άλλο δρόμο μέσω του οποίου η χώρα του θα πάψει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα επιλέξει αυτόν τον δρόμο», είπε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.