Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 165
Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση οδηγών ταξί - Uber

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στους οδηγούς και ιδιοκτήτες συμβατικών ταξί με τις υπηρεσίες τύπου Uber στη Νέα Υόρκη, αφού το θέμα του υγειούς ανταγωνισμού φαίνεται πως θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Τα περιστατικά με τις έξι αυτοκτονίες οδηγών ταξί, οι οποίοι δεν άντεχαν την πτώση του τζίρου, λόγω της προτίμησης του επιβατικού κοινού στις νέες εταιρείες, θορύβησε δημοτικούς συμβούλους της Νέας Υόρκης και δεν αποκλείεται, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, να γίνει κίνηση για λήψη μέτρων προς ώφελός τους.

Βασική διαμαρτυρία των αυτοκινητιστών είναι οι τιμές χρέωσης, αφού οι Uber, Lyft και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες παρέχουν διαδρομές σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, ιδίως σε περιπτώσεις διπλής κούρσας (Pool).  Όπως τονίζουν, τα συμβατικά ταξί ακολουθούν την πάγια τιμολόγηση που έχει καθορίσει η αρμόδια θεσμική επιτροπή, με τους συναδέλφους τους από τις νέες εταιρείες να υπόκεινται σε μια ελεύθερη και συνήθως πιο συμφέρουσα, για τον πελάτη, τιμολογιακή πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ταξί τύπου Uber δεν εφαρμόζουν προκαθορισμένες τιμές, με αποτέλεσμα, σε ιδιάζουσες συνθήκες, να χρεώνουν ακριβότερα κάποιες διαδρομές.

Ήδη, δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Μπάρυ Γκρόντεντσικ από το Κουήνς, έχουν θέσει το θέμα και ασκούν πιέσεις προκειμένου να θεσπιστούν κανόνες.  Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες των συμβατικών ταξί έχουν θεσπίσει μια δική τους εφαρμογή, προκειμένου επίσης τα οχήματά τους να γίνουν ευκολότερα εντοπίσιμα από το επιβατικό κοινό, όπως ακριβώς συμβαίνει με αυτά των Uber.  Παρόλα αυτά, η εφαρμογή αυτή δεν έχει την ίδια επιτυχία, λόγω της διαφοράς στις τιμές.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οδηγών ταξί που αφήνουν τα κίτρινα οχήματα και στρέφονται στις υπηρεσίες Uber, Lyft κ.ά., θεωρώντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα έχουν καλύτερη τύχη.