Log in
A+ A A-

Η ομλία Τραμπ στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στα περίπου δυο χρόνια διακυβέρνησής του, αλλά και για τις ενέργειές του στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, εστίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος, ένα χρόνο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί απειλητικά εναντίον του καθεστώτος της Βορείου Κορέας, έκανε ένα μίνι απολογισμό της προσέγγισης που επετεύχθη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, που θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων του καθεσρτώτος με τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι να έχει εικόνα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Αναφερόμενος στο Ιράν, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς προκειμένου να γίνει κάτι ανάλογο και να υπάρξει η δυνατότητα συνάντησης με τον ίδιο.  Όμως, διεμήνυσε την διάθεσή του να χτίσει μια "φανταστική" σχέση.

"Θα ζητήσουμε από την διεθνή κοινότητα να απομονώσει την Τεχεράνη για όσο καιρό διαρκεί η επιθετικότητά της", τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχει κάνει η αμερικανική οικονομία από την ανάληψη της προεδρίας του.  Μάλιστα, όταν αναφέρθηκε στην "πρόοδο" που έχει σημειώσει η χώρα επί θητείας του, υπήρξαν χλιαρά ειρωνικά γέλια στην αίθουσα.  Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με ένα χαμόγελο, λέγοντας "η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τέτοια αντίδραση".