Log in
A+ A A-

Πως "έφυγε" ο Πάτρικ Σάναχαν από το Πεντάγωνο

Featured Πως "έφυγε" ο Πάτρικ Σάναχαν από το Πεντάγωνο

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της USA Today, η παραμονή του Σάναχαν στο Πεντάγωνο “σκόνταψε” στον έλεγχο του παρελθόντος του από το FBI. Μπορεί να μην κρύφτηκε ποτέ, όμως το μεγάλο εμπόδιο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ανυπέρβλητο, ήταν το διαζύγιο από την τότε σύζυγό του, καθώς δεν ήταν και το πιο πολιτισμένο.

Κατηγορήθηκε – άδικα κατά τα φαινόμενα – για ενδοοικογενειακή βία και εύλογα προέκυψε ο φόβος ότι στη διαδικασία της έγκρισης του διορισμού, οι όποιοι αντίπαλοί του θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι δεν είναι κατάλληλος διότι ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πεντάγωνο, είναι αυτό της βίας πάσης φύσεως απέναντι στις γυναίκες, ανάμεσα στις τάξεις των στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ έδειξε ότι ήταν διατεθειμένος να στηρίξει τον Σάναχαν, από τον οποίον φαίνεται πως ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Ισχυρίζεται βέβαια ότι έμαθε για την υπόθεση της φερόμενης ως ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία στιγμή, αν και σε ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων αναφέρεται ότι στελέχη του Λευκού Οίκου τελούσαν σε γνώση της υπόθεσης τουλάχιστον εδώ και έναν μήνα.

Λίγο αντιρρήσεις των συμβούλων, κατά πάσα πιθανότητα όμως η επιθυμία του ιδίου του Σάναχαν να αποφύγει τη διαπόμπευση στα μέσα ενημέρωσης για μια προσωπική σχεδόν προ δεκαετίας υπόθεση, οδήγησε τελικά τον Πάτρικ Σάναχαν να αποσύρει εαυτόν από τη διαδικασία.

Ως αντικαταστάτης του επελέγη ο υπουργός για τον αμερικανικό Στρατό, Μαρκ Έσπερ,ο οποίος και καλή σχέση διατηρεί με τον Τραμπ και στη στρατιωτική ακαδημία του West Point ήταν συμμαθητής με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και τον στενό φίλο και σύμβουλο του Τραμπ, Ντέιβιντ Ούρμπαν.

Παρεμπιπτόντως, ενώ ο Πάτρικ Σάναχαν προερχόταν από ανώτατες θέσεις στον αεροναυπηγικό κολοσσό Boeing, ο Έσπερ το διάστημα 2010-2017 ήταν λομπίστας για την επίσης εταιρία κολοσσό του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, την Raytheon!

Όπως ο Σάναχαν θα αντιμετώπιζε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις για το επαγγελματικό του παρελθόν, υπό την έννοια εάν θα του επέτρεπε να είναι “αδέκαστος” στις αποφάσεις του, έτσι αναμένεται να γίνει και με τον Έσπερ. Και οι δύο επιβίωσαν της διαδικασίας όταν επρόκειτο να καταλάβουν χαμηλότερες στην ιεραρχία θέσεις. Το πόστο του υπουργού Άμυνας είναι όμως διαφορετικό