Log in
A+ A A-

Άνοιξαν οι κάλπες στη Νέα Υόρκη

Από τις έξι το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι Δημοκρατικών και Ρεμπουπλικανών, προκειμένου να αναδείξουν τον υποψήφιούς τους για την Δημαρχία, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Διοικητικές θέσεις. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και ποιες είναι οι μάχες με ελληνικό ενδιαφέρον.


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποψήφιοι των δυο κομμάτων είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να εκφράσουν τις θέσεις τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Στην κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου, η μάχη των Ρεμπουπλικάνων έχει έντονο ελληνικό «χρώμα», λόγω της υποψηφιότητας του ομογενή επιχειρηματία Τζων Κατσιματίδη. Βασικός αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος της ΜΤΑ, Τζων Λότα, ο οποίος και προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Κατσιματίδης επιχείρησε να αντλήσει ψήφους από την «δεξαμενή» της ομογένειας, έχοντας σαν μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν μπορεί, στην σημερινή διαδικασία, να ελπίζει στην ψήφο των εγγεγραμμένων συμπατριωτών του στο Δημοκρατικό κόμμα. Στόχος του φαίνεται πως είναι ο δεύτερος γύρος, με τον έτερο αντίπαλό του, Τζωρτζ Μακ Ντόναλντ, να έχει, κυρίως, ρυθμιστικό ρόλο.

Η μάχη των Δημοκρατικών θεωρείται ότι έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τρείς από τους επτά υποψηφίοτς να δίνουν μάχη στα «χαρακώματα» για την τελική νίκη. Κι αν η πρωτιά του απερχόμενου Συνηγόρου του Πολίτη, Μπιλ Ντε Μπλάσιο στον πρώτο γύρο θεωρείται – από τις δημοσκοπήσεις – δεδομένη, οι κύριοι συνδιεκδικητές του θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους σε δυο μέτωπα: Αφενός μεν στην δική τους «μάχη» για την δεύτερη θέση και, αφετέρου, στο ποσοστό του Ντε Μπλάσιο, το οποίο δεν θα πρέπει να φτάσει το 40% , για να υπάρξει δεύτερος γύρος. Οι δυο αυτοί υποψήφιοι είναι ο πρώην Comptroller, Μπιλ Τόμπσον και η απερχόμενη εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Νέας Υόρκης, Κριστίν Κουίν. Παρότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου προηγείτο, η κ. Κουίν είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να την δείχνουν εκτός δεύτερου γύρου, εφόσον υπάρξει τέτοιος. Την ίδια στιγμή, στην «δεύτερη ταχύτητα» υποψηφίων εντάσσονται ο πρώην Comptroller Τζων Λιου, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Σαλ Άλμπανιζ, το πρώην μέλος του Κογκρέσου, Άντονυ Γουίνερ και ο Πορτορικανικής καταγωγής επιχειρηματίας βιβλιοπωλείων Έρικ Σαλγκάδο.

Στον Comptroller, η μάχη γίνεται ανάμεσα στον Σκοτ Στρίνγκερ και τον Έλιοτ Σπίτζερ.

Στο Queens, την προεδρία θα διεκδικήσει ένας γνώριμος ομογένειας, ο απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος Πήτερ Βαλόουν ο Νεότερος, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών. Βασική εσωκομματική αντίπαλός του είναι η Μελίντα Κατζ. Την θέση του στον Τομέα 22, όπου και δραστηριοποιείται σήμερα, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δυο ομογενείς: ο Γκας Πρέντζας και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, με τρίτο «πόλο» τον, Ιταλικής καταγωγής δικηγόρο, Τζώνυ Σιαφόνε.

Τέλος, στον 19ο Τομέα, στους Δημοκρατικούς, συναντάμε τον Πολ Βαλόουν, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με την Κρίσυ Βοσκερίσιαν.