Log in
A+ A A-

Τέξας: Δυο τεράστιοι καρχαρίες στέλνουν σήμα μέσω... δορυφόρου

Την πορεία δυο τεράστιων καρχαριών στον Ατλαντικό Ωκεανό παρακολουθεί ζωντανά μια ομάδα επιστημόνων, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για την δραστηριότητά τους αλλά και να προειδοποιήσει τις Αρχές σε περίπτωση που γίνουν επικίνδυνοι για τους κολυμβητές.

Ο πρώτος καρχαρίας ονομάζεται Katharine και είχε εντοπιστεί από την ομάδα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ocearch στα θαλάσσια νερά της Μασσαχουσέτης. Τότε, ειδικό συνεργείο τη νάρκωσε και την έβγαλε από το νερό, προκειμένου να τοποθετήσει στον οργανισμό του ειδικό τσιπ, το οποίο θα έστελνε σήμα σε δορυφόρο για να παρακολουθείται, ανά πάσα στιγμή, το σημείο που βρίσκεται. Παράλληλα, ελήφθη δείγμα αίματος για περαιτέρω εξέταση και εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για έναν καρχαρία τρομακτικού μεγέθους, καθώς έχει μήκος 14 ποδιών και βάρος 2.300 pounds. Αναλόγου μεγέθους είναι και ο δεύτερος καρχαρίας, που ονομάστηκε "Betsy" και έχει τοποθετημένο στο σώμα του το ίδιο ακριβώς τσιπ.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι οι δυο καρχαρίες εντοπίζονται στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, εν μέσω καλοκαιριού. Όπως τονίζουν, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, αφού, συνήθως, κινούνται στους κόλπους την περίοδο του χειμώνα και όχι μέσα στο καλοκαίρι. Όλα αυτά βέβαια, ενάμιση μήνα μετά τον εντοπισμό ενός μεγάλου καρχαρία κοντά σε παραλία της Φλόριδα, αλλά και το κλείσιμο οργανωμένης παραλίας στην Αλαμπάμα εξαιτίας μιας απρόσμενης επέλασης καρχαριών που θα αποτελούσε απειλή για τους κολυμβητές.

Πάντως, οι υπεύθυνοι του Ocearch εκτιμούν ότι η Katharine και η Betsy θα τους βοηθήσουν να σχηματίσουν εικόνα για την συμπεριφορά των καρχαριών με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τονίζουν ότι τα τσιπ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.