Log in
A+ A A-

Ξεκινούν οι έρευνες για το πετρέλαιο

Στην υπογραφή των προκηρύξεων για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο, Νότια Κρήτη και Δυτική Ελλάδα προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν, οι ανάδοχοι σε έρευνα και εκμετάλλευση θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τις έρευνες, θα πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο φόρο εισοδήματος 20%, περιφερειακό φόρο 5% και ποσοστό 4% επί της αξίας των υδρογονανθρακών. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης αλλά και τις χερσαίες της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Μετά το πέρας των διαδικασιών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν.

"Οι σημερινές αποφάσεις είναι η κορύφωση της σκληρής δουλειάς των τελευταίων τριών ετών. Δεσμευτήκαμε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, κρατήσαμε αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, ξεπεράσαμε τις προκλήσεις και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα στον χώρο των ερευνών υδρογονθράκων τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της. Διανύσαμε πολύ δρόμο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και το αναγκαίο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για επιτυχείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια από σοβαρές εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς" τόνισε, μεταξύ άλλων, υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.