Log in
A+ A A-

Ποιο είναι το φερόμενο ως "αντίδοτο του Έμπολα";

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το περίφημο "αντίδοτο του Έμπολα", το οποίο χορηγήθηκε στους δυο Αμερικανούς που προσβλήθηκαν στην Δυτική Αφρική, έδωσε με εκτενές ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.  Ποιος το παρασκεύασε και πώς αποφασίστηκε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

 

Μέχρι και σενάρια συνωμοσιολογίας έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι δυο Αμερικανοί που χτυπήθηκαν από τον Έμπολα υποβλήθηκαν σε μια πειραματική θεραπεία, η οποία, επί του παρόντος, φέρνει αποτελέσματα.  Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το φάρμακο, το οποίο ήταν άγνωστο και δεν είχε χορηγηθεί καθόλου στην Δυτική Αφρική - όπου έχασαν την ζωή τους 1600 άτομα από τον θανατηφόρο ιό - είναι πολλά, με το ρεπορτάζ του CNN να προσπαθεί να δώσει κάποιε βασικές απαντήσεις.

Όπως τονίζεται, το "θαυματουργό" (;) σκεύασμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical Inc., η οποία ιδρύθηκε το 2003 στο Σαν Ντιέγκο.  Είναι μόνο μια από τις εταιρείες που συμμετείχε στην διαδικασία για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για τον Έμπολα, βάσει των στοιχείων που είναι μέχρι στιγμής γνωστά.  Άλλωστε, από τον περασμένο Μάρτιο είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια ερευνητών από δεκαπέντε διαφορετικά ινστιτούτα, προκειμένου να βρουν μια αποτελεσματική "απάντηση" στον ιό που μαστίζει την Δυτική Αφρική.  Παρότι, λοιπόν, το φάρμακο βρισκόταν σε δοκιμαστική διαδικασία, το Σώμα των Σαμαρειτών, στο οποίο άνηκαν οι δυο ασθενείς, απευθύνθηκε στην εταιρεία, κάνοντας χρήση μιας σχετικής νομοθεσίας που δίνει στον ΕΟΦ την δυνατότητα να επιτρέψει την χρήση ενός "πειραματικού φαρμάκου" σε πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, εφόσον αυτοί δώσουν την συναίνεσή τους.  Έτσι, αμφότεροι οι ασθενείς δέχτηκαν να γίνουν μέρος της δοκιμής, νοιώθωντας πλέον τα συμπτώματα της νόσου επιθετικά και φοβούμενοι ότι η ζωή τους απειλείται άμεσα.  Με αυτόν τον τρόπο, επήλθε ένα, κατά πολλούς, ανέλπιστο αποτέλεσμα, με τον οργανισμό των ασθενών να ανταποκρίνεται και να εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά θα καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από την μάχη.

Όμως, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι, αφενός, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά σκευάσματα αυτού του φαρμάκου - που δεν κυκλοφορεί καν στην αγορά - και, αφετέρου, οι περιορισμένες δοκιμές του (σ.σ. πριν τους ασθενείς είχε δοκιμαστεί σε οκτώ πιθήκους) δεν εγγυώνται ότι θα έχει πάντα επιτυχία.

"Για διάφορους λόγους, οι γιατροί δεν μπορούν να αρχίσουν την δοκιμή πειραματικών φαρμάκων κατά την διάρκεια μιας επιδημίας", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Gregory Hartl.