Log in
A+ A A-

Μιζούρι: Επεισοδιακή διαμαρτυρία για τον θάνατο 18χρονου από πυρά αστυνομικού

Έντονες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 18χρονου από πυρά Αστυνομικού στο Μιζούρι. Ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι ο νεαρός του επιτέθηκε, όμως αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι τον πυροβόλησε πολλαπλώς ενώ είχε παραδοθεί. Κατά την διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια και συνελήφθησαν 32 άτομα.

 

Το περιστατικό συνέβη στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 18χρονος Michael Brown δέχτηκε παρατήρηση από αστυνομικό ενώ περπατούσε και του απάντησε με έντονο τρόπο. Ο Αστυνομικός αντέδρασε και στην συνέχεια προσπάθησε να τον συλλάβει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δυο εκδοχές: Η μια μαρτυρία λέει ότι ο 18χρονος είχε ήδη παραδοθεί και πλησίασε τον αστυνομικό με τα χέρια ψηλά, όμως αυτός τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Η δεύτερη (εκδοχή της Αστυνομίας) αναφέρει ότι ο 18χρονος πλησίασε τον Αστυνομικό, επιχείρησε να τον χτυπήσει και, στην συνέχεια, να του πάρει το όπλο.

Το στοιχείο που φαίνεται να επιβαρύνει τον Αστυνομικό είναι πως ο 18χρονος πυροβολήθηκε οκτώ με δέκα φορές, δηλαδή αρκετές περισσότερες από αυτό που θα απαιτούσε το στοιχείο της αυτοάμυνας.

Τον θάνατο του Michael Brown ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες. Η μεγαλύτερη και πιο σοβαρή έλαβε χώρα την Κυριακή το βράδυ, όπου εκατοντάδες άτομα αποδοκίμασαν την Αστυνομία και κατευθύνθηκαν προς το Τμήμα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας από τους παρατεταγμένους Αστυνομικούς καθύβρισε τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις, πετροπόλεμος αλλά και πυροβολισμοί.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, οι Αστυνομικοί συνέλαβαν 32 άτομα. Σήμερα (Δευτέρα) ακολούθησε νέα διαμαρτυρία, η οποία όμως ήταν ειρηνική, αν και η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ο Αστυνομικός βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια επί πληρωμή, ενώ στην διερεύνηση της υπόθεσης εμπλέκεται και το FBI. Όπως τονίζεται, δεν πρόκειται να επιστρέψει στην υηρεσία πριν περάσει από δυο βασικά ψυχολογικά τεστ.