Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου στους ομογενείς

Να στηρίξουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα ζήτησε από τους εκπροσώπους της ομογένειας ο Υπουργός Εξωτερικών, και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους Έλληνες της Διασποράς, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορα στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να λάβουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την περίοδο των μνημονίων με καλύτερες προοπτικές σε σχέση με το παρελθόν.

"Η επιλογή που κάναμε ήταν μια επιλογή δύσκολη, επώδυνη, με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό κόστος. Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για την χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες την δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα όχι απλά και μόνο θα βρει την θέση που κατείχε αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία.", ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, παρακίνησε τους Έλληνες που διαμένουν στις ΗΠΑ να καταπολεμήσουν και να καταρρίψουν τα "άδικα και ατεκμηρίωτα" στερεότυπα σε βάρος της Ελλάδας.

"Πολύ συχνά επαναλαμβάνονται απόψεις για την Ελλάδα οι οποίες είναι άδικες και ατεκμηρίωτες. Και, η δική σας υπερηφάνεια για την ελληνική σας ταυτότητα είναι αυτή που πείθει τους συνομιλητές σας μέσα στην αμερικανική κοινωνία, μέσα στην αμερικανική οικονομία, στα αμερικανικά ΜΜΕ.".

Όπως ήταν φυσικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που δίνονται για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, κάνοντας - εμμέσως πλην σαφώς - άνοιγμα σε εύπορους ομογενείς επιχειρηματίες.

"Χρειαζόμαστε επίσης την βοήθειά σας για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα δώσουν δουλειά, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και, ιδίως, της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Η κρίση μας έκανε πολύ πιο ώριμους και πρέπει να μας κάνει όλους πολύ πιο υπεύθυνους. Η αλήθεια είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, βασισμένο στην δουλειά των Ελλήνων. Στην εργασία, στο μυαλό, τις ικανότητες και την γη.", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι τα εθνικά θέματα δεν επηρεάστηκαν από την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι θέσεις της χώρας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα είναι αλληλένδετες και δεν αποδυναμώνουν τα επιχειρήματά της.

"Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα σε όλα τα εθνικά μας θέματα, στην κρίση στην Ουκρανία , στην κρίση της σχέσης Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Συρία, στην Μέση Ανατολή, στην Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως, σε αυτά που μας ενδιαφέρουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει οι επιλογές μας να είναι αυτές που προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Που δεν μειώνουν τα επιχειρήματά μας. Που δεν μεταβάλουν επί το δυσμενέστερο τον συσχετισμό των δυνάμεων. Άρα, όλα είναι αλληλένδετα."

Στην συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της οργανωμένης ομογένειας που έδωσαν το παρών στο Γενικό Προξενείο.

"Κάθε χρόνο όταν έρχεται εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που λαμβάνει μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διοργανώνουμε κάποια εκδήλωση για να τον φέρουμε σε επαφή με την ομογένεια.  Ασφαλώς, για πρακτικούς λόγους, καλούμε μόνο τους εκλεγμένους ταγούς, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Υπουργό", ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε και στην εικόνα που διαμορφώνει πλέον η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία στην Αμερικανική οικονομική ζωή.

"Από τον Πρόεδρο Ομπάμα μέχρι τους Γερουσιαστές, τα μέλη του Κογκρέσσου και τους Πολιτειακούς Γερουσιαστές, δεν έχω συναντήσει κανέναν που να μην πει μια θετική γνώμη για την Ελλάδα.  Οι αγορές, βέβαια, έχουν διαφορετικούς ρυθμούς.  Είναι στο χέρι μας να πείσουμε ότι υπάρχει πρόοδος - που υπάρχει, με τις θυσίες του ελληνικού λαού - και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη οικονομική ζωή", τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μ. Σπινέλλης, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της φετινής Γενικής Συνέλευσης.

"Αυτή η Γενική Συνέλευση έχει μια ιδιαιτερότητα: Αυτής προηγούνται δυο συναντήσεις κορυφής, για το κλίμα και τους αυτόχθονες πληθυσμούς.  Αυτό είχε ως επακόλουθο να βρίσκονται στη Νέα Υόρκη 120 - 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, γεγονός που της αποδίδει ιδιαίτερη σημασία".

Τον κ. Βενιζέλο συνόδευσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, η Διευθύντρια του Πολιτικού του Γραφείου, Χριστίνα Μανωλοπούλου, ο εκπρόσωπός του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας και η σύζυγός του.