Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Ελπίδες για άδειες εργασίας σε ξένους σεφ - Δικαστική νίκη Βραζιλιάνων μαγείρων

Ένα δεδικασμένο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο ενδέχεται να αποτελέσει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ουάσιγκτον για την υπόθεση ενός Βραζιλιάνου σεφ της - ομοεθνούς προέλευσης - φίρμας εστιατορίων "Fogo de Chao", που εξασφάλισε βίζα εργασίας ως κάτοχος εξειδικευμένων γνώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Washington Post, η Fogo de Chao προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, μετά την απόφαση του γραφείου Μεταναστευτικών Υπηρεσιών στο Βερμόντ (2010), βάσει του οποίου ένας από τους σεφ που έφερε από την Βραζιλία δεν δικαιούτο άδεια εργασίας, με το αιτιολογικό ότι "οι δεξιότητες των σεφ της εταιρείας δεν ήταν τόσο ασυνήθιστες ή πολύπλοκες που άλλοι σεφ δεν θα μπορούσαν να τις αποκτήσουν πλήρως σε εύλογο χρονικό διάστημα".  Στην συνέχεια, ακολούθησαν δυο ανάλογες αποφάσεις σε δυο άλλα δικαστήρια (διοικητικό εφετείο, περιφερειακό ομοσπονδιακό δικαστήριο), μέχρι να έρθει το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσιγκτον και να αλλάξει τα δεδομένα, με ψήφους 2 υπέρ - 1 κατά.

Όλα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση των Ομοσπονδιακών Μεταναστευτικών Υπηρεσιών (2004), βάσει της οποίας οι σεφ δεν θεωρείται ότι διαθέτουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει κάποιος βίζα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς όμως θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις προσπάθειες ξένων σεφ να εργαστούν στις ΗΠΑ, όπως είναι οι Έλληνες;  Κατ'αρχήν, νομικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι η παραπάνω απόφαση δεν άνοιξε τον δρόμο σε όλους τους μάγειρες - ανεξαρτήτως εκπαίδευσης και πιστοποιήσεων - προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια εργασίας.  Όμως, το σκεπτικό του Δικαστηρίου ("η πολιτιστική γνώση - εν προκειμένω της βραζιλιάνικης κουζίνας - μπορεί να είναι ένα σχετικό συστατικό μιας εξειδικευμένης γνώσης") ίσως μπορεί να αποτελέσει χαρτί για ελληνικά εστιατόρια που επιδιώκουν να φέρουν Έλληνες σεφ στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν λόγω της έλλειψης εγγράφων για άδεια εργασίας.