Log in
A+ A A-

Η Αρχιεπισκοπή αποφασίζει για Πασσιά - Κράτος εν κράτει στον Άγιο Σπυρίδωνα

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να έχει γίνει γνωστή η απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τον π. Γεώργιο Πασσιά, η οποία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα αφορά στην οριστική καθαίρεσή του από την ιεροσύνη.

Σύμφωνα με τον "Εθνικό Κήρυκα", οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν, καθώς ήδη από την Τρίτη βρίσκεται σε εξέλιξη η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής, η οποία και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, αν και το θέμα Πασσιά - Μπουζάλας δεν είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυτή είχε συνταχθεί πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, εντούτοις αναμένεται να συζητηθεί για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ασφαλώς, το εξαιρετικά πιθανότερο σενάριο είναι η αποβολή του π. Γεώργιου Πασσιά από τους κυκλους της ιεροσύνης, κάτι για το οποίο φέρεται να έχει ήδη προειδοποιηθεί ανεπίσημα από την Αρχιεπισκοπή. Παρόλα αυτά, γίνεται λόγος για ιεράρχες - μέλη της Επαρχιακής Συνόδου που πρόσκεινται σε αυτόν και θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, χωρίς όμως να έχουν ίδιαίτερες πιθανότητες να το καταφέρουν.

Έφτιαξε... δική του Ενορία

Πάντως, το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως στον π. Γεώργιο δεν επιρρίπτεται μόνο η θυελλώδης σχέση με την 45χρονη Περουβιανή, αλλά και μια σειρά από παρασκηνιακές κινήσεις στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα, την οποία έφερε υπό τον έλεγχό του επιβάλοντας δικά του πρόσωπα, καταστάσεις και κανόνες.

Ειδικότερα, ενορίτες υποστηρίζουν ότι ο ίδιος υπερέβη το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο και κατάφερε να συγκροτήσει έναν κλειστό πυρήνα απόλυτης εμπιστοσύνης του, ο οποίος όμως περιελάμβανε άτομα τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με την εν λόγω Ενορία και την συνοικία του Ουάσιγκτον Χάιτς, αλλά αφοσιωμένα "πνευματικά παιδιά" του από το Μπρούκλιν και το Φλάσινγκ, όπου είχε θητεύσει στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πασσιάς φέρεται να έδωσε στην Μπουζάλας την απόλυτη και σχεδόν αποκλειστική πρόσβαση στα οικονομικά και τις συναλλαγές της Εκκλησίας, διέλυσε ελεγκτικές επιτροπές (όπως αυτή για τα ακίνητα), αυτοαναγορεύθηκε "επικεφαλής της Ενορίας" ως ιερατικός Προϊστάμενος και "μαγείρεψε" μια πλειοψηφία κοινοτικού συμβουλίου από δικούς του ανθρώπους.

Παράλληλα, έναν μόλις χρόνο μετά την άφιξή του (2007) και με δεδομένη πάντά την ύποπτα "στενή" σχέση του με την Έθελ Μπουζάλας, ο π. Γεώργιος βρέθηκε ενώπιον μιας απόφασης η οποία τον μετέθετε στο Κονέκτικατ.  Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε "πολύ σκληρός για να πεθάνει" και τελικά η απόφαση ανετράπη, με αποτέλεσμα να παραμείνει και να... μακροημερεύσει στην Ενορία.

Υπενθυμίζεται ότι ένα κομμάτι των ενοριτών του Αγίου Σπυρίδωνα έχει ζητήσει την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ύπαρξης ποινικών ευθυνών στην διοίκηση της Κοινότητας.