Log in
A+ A A-

Υπό αξιολόγηση η Ελλάδα για παραμονή στο Visa Waiver

Αυτόν τον μήνα θα κριθεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό, το κατά πόσον οι Έλληνες θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με την άνεση του προγράμματος Visa Waiver.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας, που βασιζόταν σε πληροφορίες του Politico, η διορία που είχε δοθεί από τις αμερικανικές Αρχές στις «υπό επιτήρηση» χώρες προκειμένου να αναβαθμίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα πλαστά διαβατήρια εξέπνευσε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την μελέτη των σχετικών στοιχείων, θα συνταχθεί η ανάλογη έκθεση η οποία και θα παραδοθεί στον Λευκό Οίκο.

Το έργο αυτό αναλαμβάνει ο Γραμματέας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Τζέι Τζόνσον, ο οποίος θα παραδόσει τον σχετικό φάκελο στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το διευθυντικό στέλεχος της Ίντερπολ, Μάικλ Ο' Κόνελ, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι καινούργια, καθώς ανέκαθεν η πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων αποτελούσε βασικό εργαλείο της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για έξοδο από το Visa Waiver αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται ακόμη Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία. Πάντως, δεν αποκλείεται να προκύψουν θέματα και με άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, όπου είναι σύνηθες φαινόμενο η δήλωση απώλειας ή κλοπής διαβατηρίων και η έκδοση νέων, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα.