Log in
A+ A A-

Ο Ομπάμα, τα ελληνικά και η δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει την... διαφορά, μιλώντας επανειλημμένα στα ελληνικά.


"Καλωσορίσατε στον Λευκό Οίκο", ήταν η αρχική προσφώνηση του Αμερικανού Προέδρου στην ελληνική γλώσσα, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στον ελληνικό λαό, εκτιμώντας ότι θα ανταπεξέλθει και θα βγει από την κρίση ισχυρότερος από ποτέ, ενώ επεσήμανε την αδιαμφισβήτητη προσφορά της ομογένειας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, εστιάζοντας στην αντιμετώπισή του ως ανθρωπιστική κρίση.

Στην συνέχεια, όπως συμβαίνει σε κάθε ευκαιρία, έκανε ιδιαίτερη μνοία στους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών, παραθέτοντας την προσωπική του αγάπη στα ελληνικά προϊόντα και ειδικότερα το... ελληνικό γιαούρτι.

"Η Μισέλ συνεχώς γεμίζει το ψυγείο μας με ελληνικό γιαούρτι", είπε μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε να "εμπλέξει" στην ομιλία και τον ομογενή ηθοποιό, Τζον Στάμος, λέγοντας πως "το 2016 είναι σημαντική χρονιά για τους Έλληνες διοτι... επιστρέφει ο Τζον Στάμος στην τηλεόραση".

Κλείνοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα, που φιλοξένησε την εκδήλωση ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τελευταία φορά, αφού η δεύτερη θητεία του ολοκληρώνεται, είπε σε άπταιστα ελληνικά "Ζήτω η Ελλάς".

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος έγινε δεκτός με θέρμη τόσο από τον Μπαράκ Ομπάμα, όσο και από τον Τζο Μπάιντεν.

Στην ομιλία του, ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης και το κατά πόσον αυτές αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για τις σημερινές καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα.

"Η καλύτερη γιορτή της 25ης Μαρτίου ως Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας συμβαίνει κάθε φορά που οι άνθρωποι της καλής θέλησης συνεργάζονται για τη θρησκευτική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελευθερία για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί που φέρει την εικόνα του ελεύθεροι και αμετάβλητου Θεού", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτριος.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.