Log in
A+ A A-

Λ. Κρέτσος: Επιστρέφει η ΕΡΤ σε Β. Αμερική και Αυστραλία

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εργασία ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ, όπως ανέφερε στην συνέντευξή του στο New Greek TV ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος. Τι είπε για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξανά το πρόγραμμα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης θα έχουν σύντομα οι Έλληνες της Βορείου Αμερικής, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Πρόσωπα" του New Greek TV, ο κ. Κρέτσος γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ξεκινήσει μέχρι τέλος Μαϊου, προκειμένου να αναδειχθεί η ιδιωτική εταιρεία που θα διαθέσει το πρόγραμμα της ERT WORLD στις ψηφιακές πλατφόρμες.

"Πολύ σύντομα, μέσα στον μήνα, θα έχουμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσες επιχειρήσεις – εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν το σήμα της ΕΡΤ σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Μετά, σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό, θα μπορούσε να χρειαστεί άλλος ένας μήνας περίπου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με απόλυτα διαφανή τρόπο.", δήλωσε ο κ. Κρέτσος, αναφερόμενος όχι μόνο στην Β. Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) αλλά και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, η προαναφερόμενη διαδικασία αφορά στην επίσημη προβολή του προγράμματος της ΕΡΤ στο εξωτερικό, για την οποία ξεκαθαρίζεται ότι έχει πάψει να εκπέμπει νόμιμα από τον Ιούνιο του 2013, όταν και διεκόπη η λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε., με απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Κρέτσος ξεκαθάρισε ότι στο άμεσο μέλλον θα αποτραπεί η πειρατική αναμετάδοση του σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, με ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο θα εντοπίζει και θα "μπλοκάρει" την υποκλοπή του προγράμματος διαδικτυακά, είτε για την τροφοδότηση "σπασμένων" links είτε για άλλες χρήσεις.

Να αναφερθεί ότι η ERT WORLD ήδη εκπέμπει στις ευρωπαϊκές χώρες.

"Τέσσερεις άδειες γιατί τόσες αντέχει η αγορά"

Σε ό,τι αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να συζητάει και για πέμπτη άδεια, τονίζοντας ότι το σκεπτικό των τεσσάρων αδειών δεν είναι αυθαίρετο, αλλά στηρίζεται στις διαμορφωθείσες συνθήκες της διαφημιστικής αγοράς.

"Οι άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής θα είναι τέσσερεις.  Για λόγους που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, αλλά και λόγω των δυνατοτήτων της αγοράς.  Για παράδειγμα, υπολογίζουμε ότι το κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου τηλεοπτικού σταθμού είναι από 30 έως 80 εκατομμύρια.  Ας πούμε ότι είναι 50.  Αν εμείς βάλουμε 7 κανάλια, τότε θα πρέπει να επιβιώσουν – χωρίς να εξυπηρετούν τα δάνειά τους – σε μια διαφημιστική αγορά των 350 εκατομμυρίων ευρώ.  Όμως, η αγορά αυτή δεν ξεπερνάει σήμερα τα 180 εκατομμύρια ευρώ.  Συνεπώς, οι άδειες θα είναι τέσσερεις και δεν ισχύει ότι θα προσθέσουμε και πέμπτη.".

Αναοφρικά με την διαδικασία, ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο, αφήνοντας βέβαια ένα ανοικτό παράθυρο για τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τις ενστάσεις.

"Αναμένουμε τους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο για όλους τους ανοικτούς διαγωνισμούς. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι ένας ανοικτός διαγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 45 ημέρες για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Υπάρχει το στάδιο της προεπιλογής, όπου αν κάποιος υποψήφιος δεν έχει καταθέσει τα έγγραφα, τότε δεν θα μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο. Στην συνέχεια, αφήνουμε και ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών για την κατάθεση ενστάσεων."

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κρέτσο, οι αδειοδοτήσεις, εκτός απροόπτου, οριστικοποιούνται μέχρι τον Σεπτέμβριο.  Σε αυτήν την περίπτωση, εάν αδειοδοτηθεί ένας εκ των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών, θα συνεχίσει την λειτουργία του χωρίς κάποια παρέμβαση.  Αντίθετα, εάν αδειοδοτηθούν νέα σχήματα, θα έχουν στην διάθεσή τους έξι μήνες μέχρι να εκπέμψουν πρόγραμμα στον τηλεοπτικό αέρα.  Σε περίπτωση δε που αποτύχουν να το πράξουν στον προβλεπόμενο χρόνο, η άδεια θα αφαιρεθεί.

Για να δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Λευτέρη Κρέτσου στο New Greek TV, κάντε κλικ εδώ.