Log in
A+ A A-

Τουρκικές παραβιάσεις: Πώς εξελίσσονται και τι κρύβουν

Η τεταμένη κατάσταση στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο πάνω από το Αιγαίο και τα κίνητρα των διαρκώς αυξανόμενων τουρκικών παραβιάσεων ήταν το θέμα της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η HALC στην ειδική αίθουσα του Πανεπιστημίου NYU.  

Με κεντρικούς ομιλητές τον ενεργεία Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, Άγγελο Καλιγκαρίδη, αλλά και τον πρώην Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού - και νυν καθηγητή του Columbia - Νικόλα Κατσίμπρα, τα μέλη της HALC επιχείρησαν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα σε Έλληνες της Διασποράς - και όχι μόνο - για την φύση και τις συνέπειες των παραβιάσεων.

"Προσπαθούμε να ενημερώσουμε την ελληνική κοινότητα για το τι εστί παραβίαση στο Αιγαίο, την μορφή των παραβιάσεων και για την σκοπιμότητα της Τουρκίας.", επεσήμανε ο κ. Κατσίμπρας, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως Αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό και γνωρίζει άριστα, λόγω και της ακαδημαϊκής ειδικότητάς του, τις γεωπολιτικές καταστάσεις στο Αιγαίο.

Ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Άγγελος Καλιγκαρίδης, παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέροντα βίντεο και έδωσε ορισμένα άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την τεταμένη κατάσταση στα θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Τουρκία. Επανειλημμένες παραβιάσεις, ανθρωποκυνηγητό και καταστάσεις για γερά νεύρα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα βίντεο όπου ο Τούρκος πιλότος περνάει πολύ κοντά από το ελληνικό F16 και η τραγωδία αποτρέπεται για δευτερόλεπτα.

"Για εμένα αυτός ο Τούρκος πιλότος ήταν ένας κακός πιλότος. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια ενέργεια "unfair" και δεν αποκλείω να υπήρχε πρόθεση για να προκληθεί αεροπορικό δυστύχημα".

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Columbia και μέλος του HALC Νικόλας Κατσίμπρας, ανέλυσε το θέμα από την γεωπολιτική σκοπιά του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα κίνητρα της Τουρκίας και τι μπορεί να καταφέρει για όσο οι παραβιάσεις θα αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία ως μια, λίγο έως πολύ, παγιωμένη κατάσταση.  Σύμφωνα με τον κ. Κατσίμπρα, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, προκειμένου, σε περίπτωση που προκύψουν ευρήματα οικονομικής φύσεως στο Αιγαίο, όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, να μπει "αυτοδικαίως" σε ρόλο "συνεταίρου" και να καρπωθεί τα οφέλη.

"Δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανάλογη επιθετικότητα από την Ελλάδα.  Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στο τουρκικό κοινοβούλιο είχαν δοθεί στοιχεία που έκαναν λόγο για 100 ελληνικές παραβιάσεις, για να τις παρουσιάσουν ότι είναι πολλές.  Οι αντίστοιχες τουρκικές όμως εκείνο το διάστημα έφτασαν στις 7000".

Πάντως, στο ερώτημα παρεβρισκομένου για τον λόγο που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν "τραβήξει το σχοινί", ρίχνοντας τουρκικό αεροπλάνο ή βυθίζοντας τουρκικό πολεμικό πλοίο, ο κ. Καλιγκαρίδης ήταν ξεκάθαρος.

"Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό.  Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι.  Είναι ενάντια στις αρχές μας".

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, έδωσε το παρών, μεταξύ άλλων, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, αλλά και ο Πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης.