Log in
A+ A A-

Η 4η ετήσια δεξίωση του "Hellenic Initiative"

Περισσότεροι από 700 ομογενείς έδωσαν το παρών στην ετήσια δεξίωση του Hellenic Initiative, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (30/9) στο περίφημο "Waldorf Astoria", στο Μανχάτταν.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Δ.Σ., Ανδρέας Λιβέρης, ο πρόεδρος Τζορτζ Στάμας και ο Ντένις Μιλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την προσέλευση και εστιάζοντας και στους 200 νέους που συμμετέχουν στον οργανισμό «The Hellenic Initiative New Leaders».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός ομογενής ηθοποιός, Κρις Διαμαντόπουλος, γνωστός κυρίως από την σειρά του HBO "Silicon Valley" αλλά και, επιπλέον, ως «φωνή» του θρυλικού «Μίκυ Μάους», ο οποίος έχει γεννηθεί στο Τορόντο από Έλληνες γονείς και δήλωσε πως «είμαστε εδώ για την Ελλάδα, την πατρίδα μας».

«Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο» του Hellenic Initiative δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο οποίος πήρε τον λόγο, μετά την αναπομπή της προσευχής. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει την δική του ανάλυση για τον ρόλο «ελληνική πρωτοβουλία», τονίζοντας ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή των Ελλήνων διαχρονικά, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την σύγχρονη εποχή.

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ξεχώρισαν για το κοινωνικό και οικονομικό έργο τους στην Ελλάδα.  Πρόκειται για την ΜΕΤΑδράση, το "Μαζί για το Παιδί" αλλά και το πρόγραμμα "ReGeneration", το οποίο "ανοίγει την πόρτα" της αγοράς εργασίας σε μαθητευόμενους και νέους εργαζόμενους.

Εκ μέρους της "ΜΕΤΑδράσης", το βραβείο παρέλαβε η ιδρύτρια Λόρα Πάππα, η οποία αναφέρθηκε στην δραστηριότητα του οργανισμού, που αφορά στην υποδοχή και ενίσχυση των προσφύγων.  Σύμφωνα με την κ. Πάππα, η "ΜΕΤΑδράση" έκανε αισθητή την παρουσία της στην Χίο, την Λέσβο αλλά και την Αθήνα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, και περισσότερα από 300 παιδιά.

Από τον Οργανισμό "Μαζί για το Παιδί" το βραβείο δόθηκε στην Αντιπρόεδρο Αλεξάνδρα Μαρτίνου, που ενημέρωσε για τις δράσεις και το έργο του, που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια, ανακουφίζοντας με διάφορους τρόπους 30000 και πλέον παιδιά.

Τέλος, βραβεύτηκε ο συνιδρυτής του προγράμματος ReGeneration, Νίκος Κουμμέτης, πρόεδρος της Coca - Cola στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και ο Ευάγγελος Πάππας της RT Safe.

«ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο στο οικονομικό όσο και το γεωπολιτικό επίπεδο, εξήρε αρχικά την προσπάθεια του Hellenic Initiative και κατόπιν αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, η Ελλάδα «βρίσκεται στο πιο 'καυτό σημείο της Μεσογείου'», ενώ υπενθύμισε ότι «τόσο η Εγγύς όσο και η Μέση Ανατολή ταλανίζονται από πολεμικές συγκρούσεις και συρράξεις». Επιπρόσθετα, εγκωμίασε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που χαρακτήρσε ως «τις καλύτερα προετοιμασμένες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ».
Ο απόστρατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, επισημαίνοντας τον σημαίνοντα ρόλο της στην Ρωσία αλλά και την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ επανέλαβε πως «οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αξίες με την Αρχαία Ελλάδα».

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της παρουσίασης των Ολυμπιονικών της ελληνικής αποστολής, Κατερίνας Στεφανίδη, Ελευθερίου Πετρούνια (Χρυσό), και του συγκλονιστικού Σπύρου Γιαννιώτη, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην «δύση» της καριέρας του, χάνοντας το χρυσό στο... «φώτο φίνις». Μαζί τους και η «χρυσή» κολυμβήτρια Ελένη Μαρούλις, η οποία, παρότι αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ, είναι ελληνικής καταγωγής και με έμπρακτο ενδιαφέρον για τον τόπο καταγωγής της.

"Αυτοί οι αθλητές θυμίζουν τις οικογένειές σας, που ήρθαν στην Αμερική πριν πολλά χρόνια, χωρίς καμία βοήθεια, αλλά τελικά έφτασαν στο σημείο να είναι οι πρώτοι των πρώτων.", σχολίασε ο Πρόεδρος Τζορτζ Στάμας, λίγο πριν την βράβευση.

Κατόπιν, ακολούθησε πλειστηριασμός με δυο φανέλες, οι οποίες είχαν αυτόγραφα των αθλητών. Η πρώτη ήταν υπογεγραμμένη από τους Ολυμπιονίκες της ελληνικής εθνικής ομάδας και η δεύτερη από την Ελένη Μαρούλις. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια των Ολυμπιονικών, με φόντο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για την επόμενη Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, το προσδοκόμενο πσοό υπολογιζόταν να ξεπεράσει τις 270.000 δολάρια.

ΔΩΡΕΕΣ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Το "Hellenic Initiative" είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός της Ελληνικής Διασποράς, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012 – δηλαδή στην «καρδιά» της κρίσης – από επιφανείς ομογενείς και Έλληνες του εξωτερικού, με στόχο να συμβάλει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξει τους Έλληνες, μέσω οικονομικής ενίσχυσης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Παράλληλα, ο Οργναισμός στηρίζει τις προσπάθειες των νέων στο επιχειρείν.

Η συνολική οικονομική προσφορά του μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών, τα 6,2 δόθηκαν για τις ανάγκες νέων επιχειρήσεων, προκειμένου, εκτός από την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, να δοθεί μια «ένεση υγείας» στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υπάρχει και ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση οικονομικά δοκιμαζόμενων Ελλήνων.