Log in
A+ A A-

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Fancy Food Show

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου, του προέδρου του Enterprise Greece κ. Στεργιούλη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κούτρα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, «Summer Fancy Food Show 2018», στο Javits Center της Νέας Υόρκης.

 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση αντιπροσώπων φαγητού παγκοσμίως, στην οποία φέτος η Ελλάδα είναι "τιμώμενη χώρα" ("partner country"), με πλούσια εκπροσώπηση, τόσο από ελληνικές όσο και από ομογενειακές επιχειρήσεις.  Πρόεδρος της "Specialty Food Association", οργανωτικού φορέα της έκθεσης, είναι ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Φιλ Καφαράκης, ο οποίος έδωσε το "παρών" στην τελετή των εγκαινίων.

Στην αρχή της τελετής και μετά από σύντομο εισαγωγικό σχόλιο του Phil Kafarakis και τον Αμερικανικό εθνικό ύμνο, έγινε η κοπή της κορδέλας και άρχισε επίσημα η λειτουργία της έκθεσης.

Αμέσως μετά, στο κεντρικό ελληνικό περίπτερο που είναι ακριβώς στο κέντρο και στην είσοδο της Έκθεσης, ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος (απόδοση από καλλιτέχνιδα της λυρικής), ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος, απηύθυνε την ευλογία του.

Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ευ.Αποστόλου, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όλους τους παρευρισκόμενους, τον Αρχιεπίσκοπο για την προσευχή-ευλογία του, αλλά ιδιαίτερα τους διοργανωτές, γιατί ανέδειξαν σε αυτή την έκθεση, ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, επεσήμανε την ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη ανάδειξη της Έκθεσης, με τη συμμετοχή πάρα πολλών ελληνικών περιπτέρων. Το πιο σημαντικό για εμάς, τόνισε, είναι το ότι η Έκθεση έρχεται σε μια στιγμή όπου η χώρα μας βγαίνει από μια πολύχρονη κρίση, μια μεγάλη κρίση. Ταυτόχρονα όμως, κάναμε βήματα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων τέτοια, που καταφέραμε τελικά να βγούμε από αυτή την κρίση και τα μνημόνια.

«...Και τώρα, η χώρα κάνει το επόμενο βήμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, με στρατηγικό σχεδιασμό, να αξιοποιήσει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική γη, ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Με πρωτεργάτες εσάς, παραγωγούς και επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα εδώ, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τη στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχουν δυνατότητες, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας... καλή επιτυχία στη σημερινή παρουσία σας εδώ και να έχετε πάντα στο νου σας ότι είμαστε εδώ, μαζί σας σε αυτήν προσπάθεια».

«Η Ελλάδα είναι παρούσα σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, άλλη μια επιτυχία της χώρας μας μετά από μια 8ετία περιπέτειας, άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων μας στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Είναι συνεπώς, πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα», δήλωσε στο New Greek TV ο κ. Αποστόλου.

Ο κ.Υπουργός, ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της Ελληνικής συμμετοχής στο Summer Fancy Food Show 2018, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους ίδιους τους εκθέτες, τους εμπόρους, τους παραγωγούς. Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (κλίμα, ποικιλίες και δυνατότητες καλλιεργειών), επεσήμανε την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης -Στρατηγικού Σχεδιασμού- ο οποίος επιδιώκεται να ενταχθεί και να ανελιχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Στο επίκεντρο αυτού του Σχεδιασμού, βρίσκεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας και η ειδική υπόσταση που εκ των πραγμάτων έχει, η ελληνική παραγωγή. Ένας τέτοιος συνδυασμός, μας καθιστά ανταγωνιστικούς, και στη διεθνή σκηνή με μεγάλο ανταγωνισμό, μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις προστιθέμενης αξίας (όπως η συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη Έκθεση), μπορούμε να συναγωνιστούμε, υπογράμμισε.

Ειδικά όσον αφορά στην Αμερικανική αγορά, ο κ.Αποστόλου σημείωσε, ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά στην έναρξη των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες που θα συνάψει η Αμερικανική κυβέρνηση με την Ε.Ε. Στο επίπεδο αυτό, η κατάσταση εμφανίζεται να είναι πολύ δύσκολη. Στην Αμερικανική αγορά, ως γνωστόν, επικρατεί το 'εμπορικό όνομα', γεγονός που δεν συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά προστατευόμενα προϊόντα (ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικού προσδιορισμού κ.λπ.) Όπως εκτιμά ο ίδιος, παρά τις όποιες προβληματικές καταστάσεις, η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων μας είναι τέτοια, που θα επιτρέψει στην Αμερικανική πολιτεία, να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία για τα ελληνικά προϊόντα.

Προηγουμένως κατά την τελετή εγκαινίων, ο Phil Kafarakis επεσήμανε, καλωσορίζοντας τους Έλληνες επισήμους με επικεφαλής ως εκπρόσωπο της Ελληνικής κυβέρνησης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ξεχωριστή θέση που για φέτος επιφυλάσσεται στην Ελλάδα, σε αυτή την έκθεση. Αλλά και αμέσως μετά τον κ.Υπουργό, εντός του Ελληνικού περιπτέρου, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία προβολής των ελληνικών προϊόντων και της Μεσογειακής δίαιτας, στη μεγάλη και δυναμική αγορά των ΗΠΑ.

Στην Έκθεση υπήρχε σημαντική εκπροσώπηση των κυριότερων ελληνικών προϊόντων, όπως η επιτραπέζια ελια, η οποία προωθήθηκε από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Olive You, υπό την αιγίδα της ΠΕΜΕΤΕ.

Θα ακολουθήσει τηλεοπτικό ρεπορτάζ aαπό το New Greek TV