Log in
A+ A A-

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς

Τον μύθο του "τεμπέλη Έλληνα" και του "εργατικού Γερμανού" καταρρίπτει με δημοσίευμά της η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία παρουσιάζει στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, βάσει των οποίων οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες, έστω κι αν δεν ανταμοίβονται αναλόγως.

Ειδικότερα, βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι Γερμανοί εργάζονται σε ετήσια βάση 1658,5 ώρες, την ώρα που οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα περνούν στην δουλειά 1808 ώρες.  Όπως τονίζεται, οι αριθμοί αυτοί δεν ανατρέπονται ιδιαίτερα ακόμη κι αν συνυπολογιστούν μονομερώς στους Γερμανούς οι αρκετές υπερωρίες στις οποίες υποχρεώνονται, αρκετές φορές μάλιστα χωρίς να πληρώνονται επιπλέον.

Αντίθετα, περισσότεροι από τους Έλληνες εργάζονται οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί (1840 ώρες) ενώ πιο "χαλαροί" είναι οι Γάλλοι (1566,4 ώρες).

Παράλληλα, ένα χαρακτηριστικό των Γερμανών και των Γάλλων είναι πως το πρόγραμμά τους διαθέτει πολλές μέρες αργιών και διακοπών μέσα στον χρόνο, οι οποίες φτάνουν τις 40.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.