Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Κυκλοφορεί σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ

  • Written by 

Κυκλοφόρησε στις χώρες της Ευρώπης το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο χαρτονόμισμα έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς και νέα εμφάνιση. Τρία θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία θα μπορεί να γίνεται έλεγχος για το εάν τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ είναι γνήσια.
Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά έχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, της μορφής της ελληνικής μυθολογίας ενώ αριθμός έχει βαθυπράσινο χρώμα. Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε.


«Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να συνεχίσουν να το κάνουν με απόλυτη εμπιστοσύνη. Γι' αυτό ακριβώς εισάγουμε τη σειρά "Ευρώπη"» δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα και θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα καινούργια της σειράς «Ευρώπη». Θα αποσυρθούν σταδιακά και θα πάψουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.