Log in
A+ A A-

Αλλαγή κλίματος στην οικονομία;

Ανατροπή του κλίματος σχετικά με την κυβερνητική προσπάθεια επωφελούς διευθέτησης του ελληνικού ζητήματος, μετά την «ιστορική» στήριξη από τον Μπαράκ Ομπάμα προς τον ελληνικό λαό αλλά και τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι.

Σχέδια και για «έξοδο» της τρόικας επεκεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, με τον οποίο θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη.  Στο Λονδίνο σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη συνάντηση με τον Τζορτζ Όσμπορν, και αύριο θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν.  

«Δεν μπορείς να στίβεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης», η «ηχηρή» δήλωση στήριξης Ομπάμα προς την Ελλάδα.  "Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του, στο CNN. «Oι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση», τόνισε από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. “Η καταστροφική, για όλους, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να αποτραπεί”, εκτιμούν οι Financial Times, προσθέτοντας πως ναι μεν έχει δίκιο το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη,  αλλά πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες.

Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για ένα νέο "συμβόλαιο" με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι. 

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν έστειλε το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταύτιση των δύο υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα στη μάχη για το χρέος» τονίζεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, αναφερόμενο στις χθεσινές συνομιλίες που είχε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανόν να καταρτιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Mega. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο κ. Δραγασάκης πιθανολόγησε, δε, ότι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, καθώς είναι «η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι που έχουν τον έλεγχο της ρευστότητας».

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο τηρεί στάση αναμονής για την ώρα, και δεν επιβεβαιώνει τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν έχει δεχτεί κανένα «επίσημο αίτημα». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφορικά με την αλλαγή του μοντέλου της Τρόικα.

«Έχει δοθεί σαφές σήμα που φτάνει και από τη Γαλλία ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο που δεν θα υπονομεύει ούτε την Ελλάδα ούτε την ΕΕ», τόνισε στον Αθήνα 984 ο Γιάννης Μηλιός στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός διμήνου μετά και την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τις αντιδράσεις απέναντι στο κούρεμα του χρέους και τη διάσκεψη για το χρέος ανέφερε πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για επωφελή συμφωνία.

Κύκλο επαφών ξεκινά από σήμερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο και αύριο τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ματέο Ρέντσι. Την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά σε Βρυξέλλες και Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στο Λονδίνο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών για τη συνάντηση με το Τζορτζ Όσμπορν, και αύριο θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Παντοάν.