Log in
A+ A A-

Προς συμφωνία για παράταση του προγράμματος με ευελιξία

Τις γραμμές της κατ αρχήν συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της ανέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα επόμενα βήματα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει την Δευτέρα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στους τρεις θεσμούς, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα κριθούν επαρκείς, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα «που θα μας οδηγήσουν την επιτυχή παράταση του προγράμματος». Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι μέσα στους 4 μήνες «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποφύγουν μονομερείς δράσεις» που θα επιφέρουν ανατροπές στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Τα περιθώρια ευελιξίας και οι δεσμεύσεις

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι ελευθερη να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα είναι κοστολογημένα, προσθέτοντας ότι «εμείς θα έχουμε συμβουλευτικό ρόλο». Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε επίσης ότι α κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11,4 δισ. Θα παραμείνουν διαθέσιμα, αποκλειστικά για χρήση από τις ελληνικές τράπεζες και όχι για τις δαπάνες του κράτους: «Μετά την λήξη του 4μηνου το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον SMM».

Η αξιολόγηση και η επόμενη δόση

Ο επικεφαλής του EFSF τόνισε ότι στο τέλος του 4μηνου και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιοτυχής αξιολόγηση της Ελλάδας, θα αποδεσμευτεί το 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη» και τόνισε ότι θα αποβεί προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Η κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνησε ότι η 4μηνη παράταση ζητήθηκε από τον ελληνα πρωθυπουργό.

thetoc.gr