Log in
A+ A A-

Κυνήγι ρευστότητας

Με την κλεψύδρα να αδειάζει για τις πρώτες αποπληρωμές δόσεων του Μαρτίου, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι ρευστότητας κι ενώ οι εταίροι επισείουν τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος.

Η χώρα καλείται να πληρώσει περίπου 300 εκατ την Παρασκευή ως πρώτη υποδόση προς το ΔΝΤ και 1,2 δις για τη λήξη εντόκων γραμματίων. Την ίδια ώρα κι ενώ οι εταίροι τηρώντας σκληρή στάση περιμένουν κινήσεις από την Αθήνα για να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης, ο υπουργός Γιάνης Βαρουφακης στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων, οι έξι από τις οποίες θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες.Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας κατά τις επόμενες εβδομάδες με μικρή ελπίδα να λάβει οικονομική βοήθεια, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δηλώνει στην εφημερίδα ότι η ευρωζώνη είναι απίθανο να δώσει επιπλέον χρόνο στην Αθήνα, και πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος. «Αν συνεχίσουν να κάνουν ηλίθια πράγματα, όπως να υποκινούν τους πάντες να μην πληρώνουν φόρους, τότε θα μπουν σε μπελάδες ήδη από τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Τη βεβαιότητα ότι οι αποπληρωμές των δόσεων και των δανείων θα γίνουν στο ακέραιο και στην ώρα τους, ειδικά προς το ΔΝΤ, εξέφρασε ο Υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο STAR.

Η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian, ότι «το τέλος της λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην ευρωζώνη», ο υπουργός Οικονομικών είπε με νόημα: «Ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον αλλάξουμεεπί το προοδευτικότερο αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε» είπε.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα "βόμβα" του Reuters αναφέρει ότι το ευρώ σε 12 μήνες θα είναι παρελθόν. "Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν χρεοκοπήσει, αλλά κανείς δεν το λέει δημόσια", σημειώνει το οικονομικό site Ζero Hedge. "Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ θα γίνει ένας παρίας σαν τη Ζιμπάμπουε", γράφει η βρετανική Telegraph.

Αξιολύπητο ο Ραχόι να μην υπερασπίζεται τον Τσίπρα, λέει ο ηγέτης των Ισπανών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων διαχείρισης της ελληνικής κρίσης μετά το τέλος της παράτασης του προγράμματος υπογράμμισε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, δείχνοντας κατανόηση για το αίτημα αναδιάρθρωσης χρέους και ζητώντας να γίνει επί του θέματος σχετική συζήτηση.

"Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός. Δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία να ζήσει αυτή την τραυματική εμπειρία μετά από τόσες θυσίες", τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στον Αθήνα 984. Πρόσθεσε πως η δημόσια συζήτηση που ακολούθησε μετά το Eurogroup δεν ήταν εποικοδομητική. Μια διαπραγμάτευση μετατοπίστηκε από το πεδίο του ορθολογισμού σε ένα επίπεδο συναισθημάτων προσωπικής ή μη συμπάθειας.

Τον κίνδυνο της αυτοπαγίδευσης σε δεσμεύσεις και τετελεσμένα προσπαθεί, εν τω μεταξύ, να αποφύγει η κυβέρνηση, επιμένοντας στην ορθότητα της απόφασής της να μην κυρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους από τη Βουλή. Σπεύδει όμως να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία που θα προκύψει μετά τον Ιούνιο θα τεθεί υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου. Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την μη  κύρωση από την βουλή.