Log in
A+ A A-

Οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα - Η κυβέρνηση ακόμη τα ψάχνει

Οι Βρυξέλλες κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα με στόχο να αποφασιστούν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν σάρκα και οστά στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως θα δώσουν το συντομότερο δυνατό λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας.

Τη Δευτέρα η πρώτη συζήτηση

Η «πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση του δανειακού προγράμματος» θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroupμ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου».

Σουλτς: Μην χάνετε χρόνο

Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια ζητά ο πρέοδρος της Ευρωβουλής. Ο Μάρτιν Σουλτς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις. Σε κερίμενό του που δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο LinkedIn ο κ. Σουλτς λέει ότι οι πολιτικές δυνάμεις «πρέπει να αδράξουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό σε αυτή την παράταση. Οχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είπε τι, όχι να πετούν τη «μπάλα στην εξέδρα» και να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις, ούτε να απειλούν με "Αρμαγεδδών" στο άμεσο μέλλον.»

Οι πρώτες συζητήσεις

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα της ρευστότητας, ετέθη σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τους κυρίους Ντεκλάν Κοστέλλο, Κλάους Μαζούχ και Ρίσι Γκογιάλ. Ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη.

Για βραχυπρόθεσμη συμφωνία 15 ημερών ανάμεσα στο ΤΧΣ, τα ασφαλιστικά ταμεία και «κρατικές οντότητες» κάνει λόγο το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Reuters: Ρευστότητα από τα αποθεματικά

Με μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία 15 ημερών ανάμεσα στο ΤΧΣ, τα ασφαλιστικά ταμεία και «κρατικές οντότητες», μέσω της οποίας το κράτος θα αποκτήσει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές του ΤΧΣ αναφέρει ότι μέρος των αναγκών σε ρευστό θα καλυφθεί από ανταλλαγές repos από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων οργανισμών «μέσω μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας έως 15 ημερών». Ωστόσο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ παρά μόνον αν η Αθήνα μπορέσει να αποπληρώσει τους οργανισμούς.

Αξιωματούχοι του ΤΧΣ δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Είναι μια τακτική που άρχισε πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο και είναι μια λύση με αμοιβαία οφέλη. Είναι μια πρόταση. Δεν πιέζουμε κανέναν».

thetoc.gr