Log in
A+ A A-

Εφιάλτης η ρευστότητα. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας.

Ο λογαριασμός Μαΐου/Ιουνίου, τόσο για την κάλυψη μισθών και συντάξεων, όσο και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους «δε βγαίνει» χωρίς «ένεση» ρευστότητας από τους Θεσμούς.

Ακριβώς γι αυτό η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου στην Ευρώπη, προκειμένου να βρει συμμαχίες και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο «ατύχημα». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τη Δευτέρα και την Κυριακή αντίστοιχα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να οριοθετηθούν εκ νέου οι κόκκινες γραμμές.

Οι Γ. Δραγασάκης και Ε. Τσακαλώτος συναντιούνται με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν ο οποίος διαμήνυσε στην Ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της συμφωνίας και πως τώρα έχουμε φτάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Ο κ. Σαπέν πάντως γείωσε εκ νέου προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από το Παρίσι κόντρα στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία.

« Οχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί ο οποίος συντάχθηκε με την άποψη ότι δεν είναι στις επιλογές της Ε.Ε το Grexit.

Από την άλλη πλευρά ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διαψεύδει ότι υπήρξε απαίτηση από το ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους.

Πληροφορίες στον ξένο τύπο ανέφεραν πως το ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετα αρνητικό στην εκταμίευση δόσης εάν δεν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος ή αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Αναλυτικά ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου, ανά κατηγορία:

1. Μισθοί/συντάξεις 3-3,4 δισ.

Αναλυτικά:

- Δεκαπενθήμερο δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Μαΐου ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.

- Μισθοί/συντάξεις 27-30 Μαΐου ύψους 1-1,1 δις ευρώ.

- Δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 12 Ιουνίου ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.

-Μισθοί/συντάξεις στο τέλος Ιουνίου ύψους 1-1,1 δις.

2. Δόσεις προς το ΔΝΤ 1,950 δισ.

Αναλυτικά:

- 12 Μαΐου: 750 εκατ. ευρώ.

- 5 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ.

-16 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώ.

-19 Ιουνίου: 300 εκατ ευρώ.

3. Έντοκα γραμμάτια Δημοσίου 250-350 εκατομμύρια

Αναλυτικά:

-8 Μαΐου: 100-200 εκατ. ευρώ.

-10 Ιουνίου: 150 εκατ. ευρώ.

thetoc.gr