Log in
A+ A A-

Μήνυμα ΕΚΤ: Τελειώνετε, γιατί η στρόφιγγα κλείνει

Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται από την Τετάρτη ο διακόπτης των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς η οριακή αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA από την ΕΚΤ καθιστά πλέον σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση στενεύουν.

Μολονότι το περιθώριο που διαμορφώνεται προς χρήση αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 3 δισ ευρώ που διαθέτουν οι τράπεζες και θεωρείται αρκετό για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές εκροές καταθέσεων, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να στέλνει ένα ξεκάθαρο πρώτο μήνυμα για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τους έντονους φόβους ότι η επόμενη κίνηση θα αφορά το σενάριο του κουρέματος των ενεχύρων ενισχύει αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο κούρεμα των ενεχύρων και θα υπάρχει «στενή παρακολούθηση» της κατάστασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ήδη το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να έχει λάβει την απόφαση για κούρεμα, απλώς εξουσιοδοτεί τον Ντράγκι για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής της, ο οποίος δεν μπορεί να είναι πολύ μακρύς.

Η απόφαση της ΕΚΤ

Το βράδυ της Τετάρτης η ΕΚΤ αποφάσισε μια αύξηση μόλις 200 εκατομμυρίων ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας το συνολικό όριο του ELA στα 80,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη δικαιολογία για την μικρή αύξηση από την ΕΚΤ είναι ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε μικρό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο αποτελεί αρνητικό σήμα στην Αθήνα με απώτερη επιδίωξη να επιταχυνθούν οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Παραμένει ο κίνδυνος του haircut

Η συνεδρίαση ωστόσο της ΕΚΤ έκρυβε ωστόσο ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο. Παρά το γεγονός ότι δεν ελήφθη απόφαση, έγινε πολύωρη και έντονη συζήτηση για το κούρεμα των ενεχύρων (collaterals) που δέχεται η ΕΚΤ από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, τη Γερμανική κεντρική τράπεζα και τους φίλα προσκείμενους σε αυτήν, για πάγωμα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως είναι αναμενόμενο οι πιέσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν αλλά και να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΚΤ, ανέφεραν ότι η Αθήνα επρόκειτο να ζητήσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ ευρώ.

Τι θα σήμαινε ένα μεγαλύτερο κούρεμα;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια πιθανή αύξηση του κουρέματος κατά 10% θα οδηγούσε αυτομάτως σε μείωση του «μαξιλαριού» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών κατά 5,8 εκ.

Με βάση τις υφιστάμενες εγγυήσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο για αύξηση της χρηματοδότησής τους από την ELA περίπου 15 δισ. ευρώ (αυτή τη στιγμή το όριο του ELA βρίσκεται στα 80,2 δισ.). Ένα haircut ωστόσο θα περιόριζε δραστικά αυτό το ποσό

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την Τρίτη, ο αναλυτής του Bloomberg Mark Gilbert, σημείωνε ότι με βάση τις υπάρχουσες εγγυήσεις που έχουν οι ελληνικές τράπεζες (χωρίς δηλαδή κούρεμα) μπορούν να καλύψουν 95 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση από τον ELA. Σύμφωνα με τον Gilbert όμως, ακόμη και έτσι, η προθεσμία για εξάντληση αυτού του ποσού τοποθετείται στις 29 Μαϊου.

Το βλέμμα στη Ρίγα

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Σύνοδο της Ρίγας που αρχίζει την Πέμπτη, στο περιθώριο της οποίας ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ αλλά και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σε κοινές τους δηλώσεις την Τρίτη, οι δυο ηγέτες εξέπεμψαν κοινό σήμα προς την Αθήνα, ζητώντας την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ένω έθεσαν ως χρονικό όριο για τη συμφωνία το τέλος Μαϊου. Προειδοποίησαν ακόμη ότι στην πολυαναμενόμενη συνάντηση που θα έχουν με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα «θα μιλήσουν με την ίδια γλώσσα».

thetoc.gr