Log in
A+ A A-

ΝΥΤ: Ο αβέβαιος δρόμος των ελληνικών τραπεζών προς την ανάκαμψη

Το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα ήταν απλώς η αρχή. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε οι πελάτες να είναι πρόθυμοι να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που θα αντιμετωπίσουν έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς θα προσπαθούν να θέσουν και πάλι την οικονομία σε κίνηση, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η αποκατάσταση της ζημιάς των τελευταίων μηνών θα χρειαστεί χρήμα και χρόνο, όπως επίσης και συμφωνία ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης. Ακόμη και αν Ελλάδα και δανειστές φτάσουν σε μια συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης, μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι την επόμενη χρονιά για σταθεροποιηθούν επαρκώς οι ελληνικές τράπεζες ώστε η ελληνική κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, σύμφωνα με αναλυτές.

Η νευρικότητα των Ελλήνων που έχουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες είναι κατανοητή, αναφέρουν oι ΝΥΤ, που σημειώνουν ότι μια πρώτη κίνηση που θα τονώσει την εμπιστοσύνη θα ήταν η ανακοίνωση της διασφάλισης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους NYT κάποια στοιχεία του σχεδίου για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών αρχίζουν να σκιαγραφούνται. Η ΕΚΤ, ως επόπτης των τραπεζών της ευρωζώνης, θα κάνει μια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των 4 μεγαλύτερων τραπεζών στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να καθοριστεί τι είδους βοήθεια θα χρειαστούν για να επιβιώσουν.

Κατόπιν πιέσεων της ΕΚΤ, στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών περιλαμβάνονται έως 25 δισ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Καθώς όμως θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει περίπτωση να έχουμε διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης για το ακριβές ποσό της βοήθειας που πρέπει να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες. Χώρες όπως η Γερμανία μπορεί να ισχυριστούν ότι οι έλληνες τραπεζίτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τα δικά τους προβλήματα. Κάποιες χώρες μπορεί να αρνηθούν την εγγύηση των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Αν οι ελληνικές τράπεζες μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν είναι πιθανόν να μπορούν να δανείζονται χρήματα με λογικά επιτόκια στην ανοιχτή αγορά και λειτουργήσουν κανονικά.

Αλλά αυτή η διαδικασία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο ή ακόμη και μέχρι την επόμενη χρονιά. Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως τα πράγματα κινηθούν πολύ γρήγορα και εάν αρθούν οι περιορισμοί κεφαλαίων χωρίς να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη υπάρχει ο κίνδυνος του bank run.

«Η επίγνωση ότι τα capital controls εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπάρχει», είπε ο Μ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα. «Η ιδέα είναι να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τον προσήκοντα βαθμό σύνεσης».

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την ΕΚΤ αναφορικά με τη ρευστότητα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

thetoc.gr