Log in
A+ A A-

Αξιωματούχος ΕΕ: Μακριά η συμφωνία, απίθανο ένα Eurogroup τη Μ.Εβδομάδα

«Δεν περιμένουμε συμφωνία για την Ελλάδα την Παρασκευή στο Eurogroup. Το καλύτερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να κλείσουν βασικά σημεία της αξιολόγησης» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Εάν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει ένα επιπλέον Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό» τόνισε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε αναφορικά με το ασφαλιστικό: «Η πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την οπτική των Θεσμών». Όπως τόνισε, αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά την νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές αναφορικά με το θέμα του χρέους μεταξύ των Θεσμών και χωρών της ευρωζώνης. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι «ασαφής» καθώς εξαρτάται από οικονομικές παραμέτρους και εκτιμήσεις, συμπλήρωσε. Όπως είπε οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πορεία τις επόμενες δεκαετίες.

Τέλος, ερωτηθείς εάν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προχωρήσει σε εκταμίευση χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος απάντησε: «Αυτά είναι ανοησίες».

thetoc.gr