Log in
A+ A A-

Χάσμα Ουάσιγκτον - Βερολίνου για το χρέος

Πιο μακριά από ποτέ δείχνουν να βρίσκονται οι δυο πλευρές του Ατλαντικού σε ότι αφορά τον χειρισμό του ελληνικού χρέους.

Ηνωμένες Πολιτείες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκουν να κλείσουν «εδώ και τώρα» δεσμευτική και οριστική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που οι ευρωπαίοι πιστωτές, με προεξάρχουσα τη Γερμανία και τον Σόιμπλε, θέλουν να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» (κατά την προσφιλή έκφραση Τσακαλώτου) πέραν του 2018 και αυτό υπό προϋποθέσεις. Κι ενώ η συζήτηση για τα 17 συν 1 prior actions βρίσκεται σε εξέλιξη, σιωπή υπάρχει για το θέμα του χρέους.

Χάσμα Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

«Εάν η ελάφρυνση του χρέους εξακολουθεί να εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις το 2019 αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του Ταμείου» φέρεται να ξεκαθαρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ σύμφωνα με το MNI. Σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο, το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για το θέμα του ελληνικού χρεόυς: «Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο. Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018» τονίζει το ΜΝΙ.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση εάν η γερμανική βουλή θα εγκρίνει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, πηγή της Bundestag σημείωσε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση. Η χρονική στιγμή μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα. Σήμερα, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα κάνει η Bundestag. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα εδώ. Κατά την άποψή μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο».

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται -σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel- να απορρίπτει και την πρόταση του ESM να μπει πλαφόν 2% στους τόκους ως το 2020 και να συζητά μόνο επέκταση λήξεων και περιόδους χάριτος αλλά όλα αυτά μόνο μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Κυρίως όμως αφότου έχουν παρέλθει οι εκλογές στη Γερμανία το 2017. Ο Β. Σόμπλε μάλιστα επικαλείται ως «υπερασπιστή» της άρνησής του για την ελάφρυνση του χρέους τον πρώτο υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα τον Γιάνη Βαρουφάκη . «Ο πρώην έλληνας ομολογός μου Γιάννης Βαρουφάκης ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος μου είπε κάποτε " Ακόμη κι αν διαγράψετε το χρέος μας σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε τώρα" » είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

thetoc.gr