Log in
A+ A A-

Επτά μεγιστάνες από την Κύπρο στους πλουσιότερους του κόσμου

Τα αδέρφια Χατζηιωάννου εμφανίζονται για μία ακόμη φορά στη λίστα Forbes, όπου η Κύπρος εκπροσωπείται από μία "πολυεθνική" ομάδα επιχειρηματιών. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμφανίζονται ως Κύπριοι επιχειρηματίες, είναι ο Νορβηγός Μεγιστάνας John Fredriksen που πήρε κυπριακή υπηκοότητα, ο Τουρκοκύπριος δισεκατομμυριούχος Suat Gunsel, ο Yakir Gabay, ενώ φέτος προστέθηκε ο Surendra Hiranandani, με καταγωγή από την Ινδία.

 

Οι επτά που διαπρέπουν στον χώρο των business
Η αυτοκρατορία του 73χρονου John Fredriksen περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Μπροστά από την εποχή του, ήταν από εκείνους που "είδαν" εγκαίρως τις τεράστιες ευκαιρίες στον χώρο της ενέργειας και δεν είναι τυχαίο που επέπελεξε να χρησιμοποιήσει ως "στρατηγείο" την Κύπρο.

Ο John Fredriksen, τη δεκαετία του 60 μπήκε στο εμπόριο πετρελαίου στη Βυρητό, ενώ στη δεκαετία του 70, αγόρασε τα πρώτα δεξαμενόπλοια. Τη δεκαετία του 80 τα δεξαμενόπλοια του χτυπήθηκαν από πυραύλους στο Ιράν.

Το 2017 η εταιρεία Seadrill η οποία ασχολείτο με γεωτρήσεις ανοικτής θάλασσας ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας του κατέχει η Marine Harvest η οποία τα τελευταία χρόνια για να γίνει ο μεγαλύτερος ιχθυοκαλλιεργητής στον κόσμο. O John Fredriksen, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, βρίσκεται στην θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης των δισεκατομμυριούχων. Ζει στο Λονδίνο και παραμένει κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

O 51χρονος Yakir Gabay κατέχει το 40,3% της Γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown AE, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη. Η Aroundtown SA διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία. Προηγουμένως ο Gabay διετέλεσε, Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας για την Bank Leumi, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, βρίσκεται στη θέση 766 της παγκόσμιας κατάταξης δισεκατομμυριούχων. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και υπηκοότητας, ενώ τόπος κατοικίας του είναι το Λονδίνο.

Ο 65χρονος τουρκοκύπριος Suat Gunsel διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Βόρεια Κύπρο, το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, στο οποίο φοιτούν περίπου 20.000 σπουδαστές. Η πανεπιστημιούπολη, βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία. Παράλληλα, ο Gunsel έχει κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι στην αγορά ακινήτων της Τουρκίας. Το 2013, ο Gunsel άνοιξε ένα δεύτερο πανεπιστήμιο στο Girne (Πανεπιστήμιο της Κερύνειας), στη βόρεια ακτή της Κύπρου, με αντικείμενο τη ναυτική και την αεροπορική εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής αναμένεται να παρουσιάσει στην αγορά το 2018 ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δική του κατασκευής. Ο Gunsel θεωρείται ο πλουσιότερος και ισχυρότερος πολίτης της Βόρειας Κύπρου, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στον τραπεζικό τομέα, στη διανομή καυσίμων και στον τουρισμό. Ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes τον κατατάσσει στη θέση 1,284.

Ο σέρ Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση 1,477 του αμερικάνικου Forbes. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο του στην γνωστή αεροπορική εταιρία easyJet.

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ίδρυσε την easyJet το 1995. Σήμερα διατηρεί την κυριότητα του ομίλου easyGroup, με έδρα το Λονδίνο. Διαθέτει εμπορικά σήματα που κερδίζουν σταθερά έδαφος σε διαφορετικές αγορές, όπως easyHotel, easyCar και easyBus. Το 2017, εντάχθηκε στο Giving Pledge, όπου δεσμεύτηκε να παραχωρεί ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματός του κάθε χρόνο σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδερφός του Στέλιου Χατζηιωάννου, βρίσκεται στη θέση 1650. Μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, προέρχεται από την εταιρεία easyJet. Κατέχει επίσης την εταιρεία μεταφορών, Polyar Tankers, η οποία διαθέτει περίπου 20 δεξαμενές. O Πόλυς Χατζηιωάννου, ζει στο Μονακό, αλλά διαθέτει πάνω από 50 ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ελλάδα και η Ινδία.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι δισεκατομμυριούχος, χάρη στο μερίδιό της αεροπορική εταιρεία EasyJet που ίδρυσε ο αδελφός της Στέλιος. Διαθέτει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο.

Aσχολείται πολύ και με την συλλογή έργων τέχνης, εδώ και 20 χρόνια. Ζει στο Μονακό και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes την κατατάσσει στην θέση 1,756.

Σημαντική προσθήκη στην λίστα των «κύπριων» δισεκατομμυριούχων είναι ο ινδικής καταγωγής 63χρονος Surendra Hiranandani. Είναι ο μικρότερος αδερφός του δισεκατομμυριούχου της Βομβάης, Niranjan Hiranandani.

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του, αφορά τα ακίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες. Εξακολουθεί να κατέχει το 50% σε παλαιότερα κατασκευαστικά έργα που ανέπτυξε μαζί με τον αδελφό Niranjan, κυρίως τον δήμο Powai, του προαστίου της Βομβάης. Βρίσκεται στην θέση 1756 του Forbes μαζί με την Κλέλια Χατζηιωάννου.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ