Log in
A+ A A-

ΥΠΟΙΚ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει τρόικας - απορρίπτουν τα ισοδύναμα οι δανειστές

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις αναμένεται να έχει και αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της άφιξης της τρόικας στα τέλη Ιανουαρίου, για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να είναι αρκετά επίπονες, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν όλα τα θέματα - αγκάθια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για το νέο φόρο ακινήτων.

Οι τροϊκανοί κάνουν λόγο για "τρύπα" 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κενό 400 εκατ. ευρώ λόγω του ΕΝΦΙΑ (νέος φόρος ακινήτων) και απώλειες μεταξύ 800 - 900 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πάντως τις απώλειες μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ, και επιχειρεί να θέσει "αναχώματα" έναντι της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων που θα ζητήσει η τριμερής.

Εξάλλου, στο τέλος του μήνα αναμένεται στην Αθήνα και η Επιτροπή των Ευρωβουλευτών που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας της οποίας η επίσκεψη είχε αναβληθεί λόγω των εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρόικα δεν σκλήρυνε την στάση της, η στάση που τηρεί είναι η ίδια από την αρχή, επισήμανε πάντως το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το "μίνι υπουργικό" συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό που είχε ως στόχο τον καλύτερο διυπουργικό συντονισμό ενόψει τ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

ΣΚΑΪ