Log in
A+ A A-

ΔΝΤ: Η Νότια Ευρώπη είναι το πιο ανησυχητικό τμήμα της Παγκόσμιας Οικονομίας

Η Νότια Ευρώπη παραμένει το «πιο ανησυχητικό» τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμακα η ανάκαμψη «ενισχύεται», και σε αντίθεση με τον «πυρήνα» της ευρωζώνης όπου οι συνθήκες είναι «όλο και ευνοϊκότερες», σύμφωνα με τις αναθεωρημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο Νότος της Γηραιάς Ηπείρου θα βιώσει μεν ανάπτυξη το 2014 αλλά «αυτή θα είναι εύθραυστη», καθότι η περιοχή εξακολουθεί να ταλανίζεται από αδύναμη εσωτερική ζήτηση και δεσμούς μεταξύ «αδύναμης δραστηριότητας, αδύναμων τραπεζών, αδύναμων επιχειρήσεων και την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή».
 
Για το σύνολο της ευρωζώνης, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το βέλτιστο την πρόβλεψή του και πλέον κάνει λόγο ανάπτυξη 1% το 2014 και 1,4% το 2015, μετά από σειρά ετών που είδαν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,7% το 2014 έναντι 3% το 2013, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να συμβάλουν περισσότερο, αυξάνοντας την οικονομική τους δραστηριότητα κατά 2,2% το τρέχον έτος, από μόλις 1,3% το 2013.
 
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με το Ταμείο να προβλέπει ασθενή ανάπτυξη (σε κάθε περίπτωση κάτω του 1,6%) και στις τέσσερις κατά την επόμενη διετία.
 
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο κ. Μπλανσάρ, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αρνητικού πληθωρισμού, σενάριο που θα δυσχέραινε την οικονομική ανάκαμψη, επιδεινώνοντας τους όρους δανεισμού, πλήττοντας την κατανάλωση, και αυξάνοντας το πραγματικό μέγεθος δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε την «ανάγκη» για μία σταθερά διευθυντική νομισματική πολιτική, ουσιαστικά στέλνοντας μήνυμα στην ΕΚΤ για μη αύξηση των επιτοκίων.
 
ΣΚΑΪ