Log in
A+ A A-

Καταρρέουν οι ωριαίες αποδοχές των εργαζόμενων στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που το ωριαίο κόστος εργασίας αυξηθηκε με ικανοποιητικούς μέσους όρους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα έκανε βουτιά... άνευ προηγουμένου, με την πτώση να αγγίζει, συγκριτικά, δραματικά ποσοστά!

Πρόκειται για στοιχεία της Eurostat, τα οποία και αφορούν την περίοδο από 2008 έως και 2013, το κατεξοχήν χρονικό διάστημα δηλαδή της Παγκόσμιας αλλά, κυρίως, της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Βάσει αυτού, το ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας της ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά 10,2%, ενώ στην Ελλάδα έπεσε κατά 18,6%, με τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας να αποτυπώνονται ξεκάθαρα στους αριθμούς.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στα ωρομίσθια, μάλλον υπάρχουν πολύ χειρότερες περιπτώσεις από την Ελλάδα, η οποία βέβαια απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί "οικονομικός παράδεισος".

Συγκεκριμένα, το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ είναι δυο ταχυτήτων, ξεκινώντας από τα 3,7 ευρώ στη Βουλγαρία, 4,6 ευρώ στη Ρουμανία, 6,2 ευρώ στη Λιθουανία και 6,3 ευρώ στη Λετονία και φτάνοντας έως τα 40,1 ευρώ στη Σουηδία, 38,4 ευρώ στη Δανία, 38 ευρώ στο Βέλγιο, 35,7 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 34,3 ευρώ στη Γαλλία.  Στην Ελλάδα, κινείται στα 13,6 ευρώ, από τα 17 που ηταν το limit up το 2009.