Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Νέες επενδύσεις 200 εκ από την Eldorado Gold

  • Written by 

Το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στις Σκουριές στο Δήμο Αριστοτέλη θα παραμείνει μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Eldorado Gold και κατά το 2014, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Paul Wright σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου συμφωνα με toxrima.gr

.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος, η εταιρεία θα επενδύσει – κατά την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα – 200 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου του διεθνούς επενδυτικού προγράμματός της.

Ειδικότερα, στις Σκουριές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή της μονάδας κατεργασίας χρυσού, με την Eldorado Gold να έχει δαπανήσει, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, 16,3 εκατ. δολάρια.

Στην Ολυμπιάδα, όπου βρίσκεται το δεύτερο εκ των συνολικά τριών projects της εταιρείας, παρήχθησαν συνολικά 6.332 ουγκιές χρυσού που προήλθαν από την επεξεργασία 144,5 χιλιάδων τόνων συμπυκνώματος. Εκεί η εταιρεία επένδυσε 25,5 εκατ. δολάρια, ενώ είχε έσοδα 8,8 εκατ. δολαρίων από την πώληση χρυσού (κατά το α' τρίμηνο).

Στο Στρατώνι, παρήχθησαν 15.936 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου, με την εκεί δραστηριότητα να απέφερε, κατά το πρώτο τρίμηνο, έσοδα 12,4 εκατ. δολαρίων.

Σχετικά με το υπό αδειοδότηση έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου, ο Wright ανέφερε ότι δεν αναμένεται κινητικότητα, ως προς την λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, εωσότου ολοκληρωθούν οι αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, τέλη Μαΐου.

«Βρισκόμαστε σε αναμονή εως ότου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, καθώς ο φάκελος του έργου έχει εξεταστεί πλήρως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις τοπικές αρχές. Επομένως, αναμένουμε, απλώς, την λήψη έγκρισης από την κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα μετά τις εκλογές» σημείωσε ο επικεφαλής της Eldorado Gold.

Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο Πέραμα έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα χρυσού και αργύρου αξίας 2 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών.

Αυξήθηκε η παραγωγή χρυσού

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η Eldorado Gold παρήγε 196,5 χιλιάδες ουγκιές χρυσού, ποσότητα που είναι αυξημένη κατά 20% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Τα μεγέθη της εταιρείας ευνοούνται από το χαμηλό κόστος εξόρυξης και κατεργασίας που διαμορφώνεται στα 786 δολάρια ανά ουγκιά έναντι 950 δολ. που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για το σύνολο του 2014 η εταιρεία προβλέπει ότι θα παράγει από 730.000 έως 800.000 ουγκιές χρυσού. Ας σημειωθεί ότι η Eldorado Gold κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 εμφάνισε κέρδη ύψους 31,3 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 45,5 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013.