Log in
A+ A A-

ΥΠ.ΟΙΚ.: Στα 711 εκατομμύρια το πρωτογενές πλεόνασμα

Στα 711 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το πρώτο πεντάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόβλημα στα έσοδα από αναποτελεσματικούς φόρους.

Κατά 500 εκατομμύρια μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, όπως τονίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το ποσό αγγίζει τα 711 εκατομμύρια ευρώ, σκορπώντας ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο, παρόλα αυτά όμως τονίζεται ότι υπάρχει "τρύπα" στα έσοδα από ορισμένες κατηγορίες φόρων, που κρίνονται αναποτελεσματικές.

Σε αυτήν την κατηγορία, ανήκει ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος έφερε στα δημόσια ταμεία έσοδα κατώτερα κατά 300.000.000 ευρώ σε σχέση με τα νούμερα του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η διαπραγμάτευση για την μείωσή του.

Αντίθετα, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δικαιώθηκε για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τάση των εισπράξεών τους παρουσιάστηκε αυξημένη.