Log in
A+ A A-

Μπαρόζο προς Πούτιν: Το εμπάργκο δεν έχει νομιμοποίηση

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει δράση έναντι των ρωσικών μέτρων και του εμπάργκο γνωστοποίησε στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε στον κ. Πούτιν την δυσαρέσκεια και απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.

Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να τα προσβάλει νομικά σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε στον κ. Πούτιν ότι «τα μέτρα εναντίον της Ρωσικής ομοσπονδίας συνδέονται με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψε δυο συμβάσεις, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το Ρωσικό Εμπάργκο. Η πρώτη σύμβαση αφορά την προώθηση των φρέσκων φρούτων σε Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και η δεύτερη την προώθηση διατροφικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά, το βέλγιο και την Γερμανία, προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.