Log in
A+ A A-

Στην Ουάσιγκτον η "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη (video)

Στο περίφημο "National Gallery of Art", στην αμερικανική πρωτεύουσα Washington D.C., θα προβληθεί το προσεχές Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, η ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Πρόκειται για μια παραγωγή βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία είχε συγκεντρώσει πολύ καλές κριτικές και αποτέλεσε την ελληνική πρόταση για την κατηγορία Ξενόγλωσσης ταινίας στην 87η τελετή των βραβείων Όσκαρ.

"Πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία είναι μια ιστορία για την οποία πολλοί ενδιαφέρονται, γιατί δείχνει την Ελλάδα σε μια εποχή, που λίγοι την γνωρίζουν πέρα από τους Έλληνες. ανοίγει μια πόρτα σε αυτήν την εποχή για τους Έλληνες, και ειδικότερα τους νεαρούς Έλληνες: πώς ήταν οι οικογένειες τότε, όχι μόνο στην Άνδρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.", δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής στις ΗΠΑ, Γρηγόρης (Gregory) Σιόρης.

Παραγωγής 2014, η «Μικρά Αγγλία» πραγματεύεται την ιδιαίτερη ιστορία αγάπης μιας 20χρονης κοπέλας στην Άνδρο των αρχών του 20ου αιώνα, που είναι ερωτευμένη με ένα νεαρό υποπλοίαρχο, όμως η μητέρα της την παντρεύει για λόγους συμφέροντος με έναν καπετάνιο – πλοιοκτήτη. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν λίγο αργότερα παντρεύει την μικρότερη κόρη της με τον κρυφό έρωτα της 20χρονης, που πλέον έχει γίνει καπετάνιος.

"Εδώ δεν πάμε μόνο για τους Έλληνες της Αμερικής ή για μια μικρή μερίδα, αλλά έχουμε σκοπό να το δουν όλοι στην Βόρειο Αμερική. Όχι μόνο στους Έλληνες ή σε οποιαδήποτε άλλη μειονότητα. Η ταινία μπορεί να πετύχει. Αυτά τα θέματα που προσφέρει και δείχνει έχουν ενδιαφέρον για πολλούς και πολλές".

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο East Building της National Gallery, το Σάββατο στις 2:30 το μεσημέρι.

"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια ελληνική ταινία προβάλλεται στο National Gallery of Art. Θα την δει όλη η Αμερική. Έχει πολύπλευρη αξία σε όλους τους τομείς".

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κατά καιρούς ελληνικές ταινίες διεθνώς αναγνωρισμένες, στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο δεν έχει καταγραφεί κάποια παραγωγή από την Ελλάδα που να άφησε βαθιά το στίγμα της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφερόμενος στο κατά πόσον το πρόβλημα είναι επικοινωνιακό ή σεναριακό, ο κ. Σιόρης τόνισε ότι, κατά κύριο λόγο, είναι θέμα μπάτζετ προβολής, το οποίο δεν υπάρχει... σε απεριόριστο βαθμό για τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς.

"Εγώ νομίζω ότι έχουμε πιάσει αυτό που θέλουν οι ξένοι, αλλά οι ταινίες έχουν πολύ διαφήμιση και προβολή, κάτι που απαιτεί μέσα και οικονομική δυνατότητα που οι Έλληνες σκηνοθέτες δεν αντέχουν. Εάν αυξηθούν οι προϋπολογισμοί και μπορεί να γίνει μια καμπάνια ανάλογη με το Χόλυγουντ, τότε αυτές οι ταινίες θα έχουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Δυστυχώς όμως, αυτήν την στιγμή η δυναμική του σινεμά στην Ελλάδα είναι μικρή. Αλλά πιστεύω με την Μικρά Αγγλία και ορισμένες άλλες η δυναμική αυτή θα προχωρήσει".