Log in
A+ A A-

Μια διαφορετική ανάγνωση στο χρίσμα της Χίλαρυ - Του Αλέξανδρου Κωστόπουλου

Οκτώ χρόνια πριν, η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε την ήττα της στην τότε κούρσα του Δημοκρατικού Κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά στους υποστηρικτές της ότι «παρότι δεν ήμασταν σε θέση να σπάσουμε τον υψηλότερο και ανθεκτικότερο γυάλινο θόλο, χάρη σε σας έχει περίπου 18 εκατομμύρια ρωγμές (όσες και οι ψήφοι που είχε πάρει) και το φως διαπερνά λαμπερό όσο ποτέ άλλοτε», αναφερόμενη στον γυάλινο θόλο που εμποδίζει τις γυναίκες να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις και αξιώματα.

Ο γυάλινος αυτός θόλος κατάφερε να σπάσει προχθές - τουλάχιστον στην Αμερική, όταν για πρώτη φορά μετά από 228 χρόνια και 44 προέδρους, η κ. Κλίντον έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αφιερώνοντας την νίκη της σε όλες τις γενιές γυναικών αλλά και ανδρών που αγωνίστηκαν και θυσίασαν πολλά για να ξεπεραστούν στερεότυπα και περιοριστικά σιλό. Τα social media κατακλύστηκαν από ευχαριστήρια posts στην Χίλαρι που αναμφίβολα εμπνέει τα κοριτσάκια να κάνουν μεγάλα όνειρα, που πλέον δεν είναι άπιαστα όπως αποδείχτηκε.

Σε μία εποχή όπου η Αμερικανική πολιτική σκηνή έχει τεράστια επικοινωνιακή δυναμική, έχοντας μπει με τον πλέον ισχυρό τρόπο στην καθημερινότητά μας μέσα από σειρές όπως το West Wing, το House of Cards ή blockbusters που έχουν σαν κεντρικό «ήρωα» τον πλανητάρχη, γεγονός είναι ότι η νίκη της Χίλαρι έχει τεράστια συμβολική αξία και ξεπερνάει κατά πολύ το αν συμφωνούμε με την πολιτική της ή με όσα αντιπροσωπεύει.

Την ίδια στιγμή όμως, όσο «σέξι» και να είναι η Ουάσιγκτον, είναι σημαντικό να μην επισκιάσουμε το έργο και την επιρροή τόσων άλλων γυναικείων προσωπικοτήτων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες καθημερινά επιφέρουν πραγματική αλλαγή σε ουσιώδη θέματα, και έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται πλέον η κοινωνία τον ρόλο της γυναίκας. Προσωπικότητες όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, η Sheryl Sandberg, η Melinda Gates και η Malala, φωτίζουν με την επικοινωνιακή τους λάμψη ένα καινούργιο μονοπάτι που ακολουθούν χιλιάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο και από κάθε πεδίο δραστηριοποίησης, προσθέτοντας όλες ανεξαιρέτως νέες αμέτρητες ρωγμές σε γυάλινους θόλους.

Και πριν αρχίσουμε - όπως παραδοσιακά κάνουμε στο τόπο μας - να μεμψιμοιρούμε ελπίζοντας να είχαμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοιες γυναίκες πρότυπα, αξίζει να κοιτάξουμε γύρω μας, ξεπερνώντας λαμπερές τηλεπερσόνες ή γραφικές προσωπικότητες, και να δούμε τα αμέτρητα παραδείγματα διακριτικών αλλά ουσιαστικά χρήσιμων γυναικών - επιχειρηματίες, δασκάλες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργαζόμενες - όλες ηγέτες στον τομέα τους οι οποίες κατακτούν μικρές νίκες καθημερινά χτίζοντας την αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε στις αντιλήψεις αλλά και την κοινωνία μας.

Μπορεί στην ερώτηση της Έμμα Γουάτσον που έθεσε στα πλαίσια του κινήματος #HeforShe, «πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε την αλλαγή στον κόσμο όταν μόνο ο μισός πληθυσμός είναι καλεσμένος», να μην υπάρχει εύκολη απάντηση, αλλά ευτυχώς η λίστα των καλεσμένων όλο και διευρύνεται.

*Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι CEO της εταιρείας στρατηγικής και επικοινωνίας Foresight, εμπνευστής της διεθνούς πρωτοβουλίας Repower Greece

huffingtonpost.com