Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Η Ελλάδα αντέχει. Οι Έλληνες;

  • Written by 

Του Γιώργου Αλοίμονου

Έχουμε συνηθισει να λέμε ότι «ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου». Ειδικότερα για όλους εκείνους , τους Έλληνες που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, η Ελλάδα φαντάζει σαν «το όνειρο που άφησαν πίσω» , το ονειρο που ζουν κάθε καλοκαίρι.

Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές αλλά αντέχει. Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, σε συνδιασμό με διαρθρωτικα προβλήματα και στρεβλώσεις. Το μεγαλο πάρτυ τελειωσε και τώρα παλεύουμε να σοβαρευτούμε. Οι ερινύες του λαικισμού δεν μας αφηνουν να προχωρησουμε όσο γρήγορα θα έπρεπε. Και ο πολιτικός κόσμος, αν και προσπαθεί, δείχνει εντονα σημάδια κόπωσης και έλλειψη «πολιτικής εφεδρείας».

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα ζει το δράμα του σεισμού στην Κεφαλονιά. Το νησί άντεξε, ο κρατικός μηχανισμός μαζί με την κοινωνία και τους ιδιώτες έδειξαν ότι μπορούν μαζί, ενωμένοι να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγυη. Δεν είχαμε, ευτυχώς, ούτε ένα θύμα. Και αυτό δείχνει ότι η προετοιμασία των κτιρίων ήταν σωστή.

Οι Έλληνες όμως; Η ανεργία ειδικότερα στους νέους και στις γυναίκες έχει ξεπεράσει το 25%. Οι νέοι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα τους. Την ίδια στιγμη, οι συνθήκες φτώχειας δημιουργούν συνθηκες μαζικής απαισιοδοξίας.

Οι σεισμολόγοι λειτούργουν με την αγωνία της κάμερας. Ποιός θα φανεί περισσότερο, ποιός θα πει την πιο εντυπωσιακή υπερβολη. Και ο κόσμος φοβάται. Και η κοινωνία τρομάζει. Φόβος με μία λέξη. Βουλευτές και οι υποψήφιοι πολιτευτές μαλλώνουν για το «χρίσμα» για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές θα δούμε πολλούς «γελωτοποιούς» ακόμα και κάποιους φυλακισμένους.

Αισθάνομαι την υποχρέωση, από το βήμα το σημαντικότερου ιστοτοπου για τους Ελληνες του εξωτερικού, το newgreektv.com, να εκφράσω την βαθία μου πεποίθηση , ότι η κρίση πρέπει να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Να μας μάθει τα λάθη μας και να βελτιωθούμε.

Η δυσκολία θέλει αξιοπρέπεια δεν θέλει λύπηση. Οι Έλληνες έχουμε μάθει να παλεύουμε. Σε αυτή την χρονική στιγμή η Ελλάδα αντέχει. Οι Έλληνες; Οι Ελληνες παλεύουν και είναι δυνατοί όταν δεν πνίγονται από τα δικά τους (μας) λάθη. Ψηλά το κεφάλι και την τέχνη της αξιοπρέπειας θα την κερδίσουμε.