Log in
A+ A A-

Φθινοπωρινοί προορισμοί: Νίκαια, Γαλλία

Μια λέξη: Χρωματα. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Νίκαια το φθινόπωρο μόνο και μόνο για να κάτσει σε ένα από τα παγκάκια της Promenade des Anglais, μιας από τις διασημότερες παραλιακές λεωφόρους στον κόσμο. Η θέα δεν απογοητευει ποτέ.

Ο αγριεμένος ετοιμόβροχος ουρανός, μαζί με τα τιρκουάζ νερά της Κυανής Ακτής δημιουργούν μια ασσύληπτη παινδαισία αποχρώσεων, σαν πίνακα ζωγραφικής που αναπαριστά έναν χρωματικό πόλεμο ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης. Ιδίως το φθινοπωρινό ηλιοβασίλεμα στην Νίκαια, αποτελεί σίγουρα ένα από τα ομορφότερα του κόσμου.

Λίγο πιο κάτω σε αυτόν τον "Αγγλικό Περίπατο", όπως αρέσκονται να τον αποκαλουν οι Γάλλοι, βρίσκεται το διάσημο και επιβλητικό ξενοδοχείο Negresco, το μεγαλύτερο κτίριο της πόλης, και επί σειρά ετών αδυναμία του Prince και του Miles Davis. Λίγο πιο κάτω η Place Massena, η κεντρίκή πλάτεια της Νίκαιας, που την ημέρα προσφέρεται ως εμπορικός δρόμος ικανός να ικανοποιήσει και τις πιο υπερκαταναλωτικές διαθέσεις ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε ένα σuμβολικό κοσμικό plateau. Την πλατεία κοσμούν επτά "Βούδες", διαφορετικών χρωμάτων μεταξύ τους, οι οποιοί φωτίζονται την νύχτα, συμβολίζοντας τις επτά Ηπείρους και "την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων του σημερινού κόσμου." Η Παλαία Πόλη της Νίκαιας είναι ίσως και το πιο ερωτεύσιμο σημείο της. Τα μικρα σόκακαια της και τα ζεστά , γήινα της χρώματα δίνουν την αίσθηση άλλης εποχής. Εκεί χάρη στην τεράστια ποικιλία εστιατορίων και μικρών cafe, μπορεί κανείς να γευτεί από ένα υπέροχο ζεστό κρασί με μυρωδικά εώς μια σαλάτα nicoise, ratatouille, ή την παραδοσιακή socca, μια πίτα φτιαγμένη από αλεύρι ρεβυθιών, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Νικαιώτες.

Στο Cours Saleya της Παλαιάς πόλης, γίνεται σχεδόν καθημερινώς το Marche aux Fleurs, ένα παζάρι κυρίως λουλουδιών αλλά και άλλων προιόντων , το όποιο έχει βραβευτεί από το γαλλικο κράτος ως ένα από τα καλυτερα markets της χώρας. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται το Κάστρο της Νίκαιας. Το μάτι ταξιδεύει απο την μια πλευρά στη Μεσόγειο και από την άλλη στις χιονισμένες Γαλλικές Άλπεις. Αν δε, καταφέρει να αποσπαστεί από το υπερθέαμα ίσως παρατηρήσει και το ψηφιδωτό πάτωμα του κάστρου, πάνω στο οποίο ειναι σχεδιασμένοι οι πρώτοι στίχοι από το πρωοίμιο της Οδύσσειας του Ομήρου, υπενθυμίζοντας ότι η Νίκαια ήταν εξ'αρχής μια ελληνική αποικία.

Τέλος, αν η προσγέιωση στο αεροδρόμιο La Guardia δίνει την εντύπωση πως το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στον αυτοκινητόδρομο, καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο Cote d' Azur της Νίκαιας, η προσγείωση μοιάζει να πραγματοποιείται σχεδόν.. υποβρυχίως!

Αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς αυτό το ευρωπαικό, πιο γραφικό, Miami, με λιγότερους ουρανοξύστες, περισσότερη κουλτούρα και άφθονο ζεστό, Μεσογειακό ταπεραμέντο.

Εμμανουέλα Κόμπα