Log in
A+ A A-

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι περίφημες Καρυάτιδες της Αμφίπολης, τα νέα σημαντικά ευρήματα στο ταφικό μνημείο, που μαρτυρούν και αυτά ότι πρόκειται για μια εξέχουσα ανακάλυψη, ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Το μνημείο έχει πια φωταγωγηθεί και οι ανασκαφές συνεχίζονται για να φανερωθεί  τι κρύβει το περίφημο ταφικό μνημείο.

Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν θησαυρούς και εντείνουν το ενδιαφέρον για το πρόσωπο και τα μυστικά που έκρυψε καλά ο τάφος.

Ενδεικτικό είναι ότι οι δύο Καρυάτιδες είχαν τα χέρια προτεταμένα, πιθανότατα για να αποτρέψουν έτσι συμβολικά όσους επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο. Άλλωστε και οι Σφίγγες, η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη, παρατάσσονται προστατευτικά απέναντι σε ανεπιθύμητους εισβολές. Τώρα, είναι πια θέμα ημερών να φανερωθεί το μεγάλο μυστικό του μνημείου.

Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μετά τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τις δύο Καρυάτιδες, που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτελούν άλλο ένα στοιχείο που καταδεικνύει τη σημαντικότητα του μνημείου. 

Για ένα μοναδικό μνημείο που μέρα με τη μέρα εξάπτει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον όλων, έκανε λόγο ο κορυφαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, μιλώντας στον δημοτικό ραδθιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984.

Ο κ. Θέμελης χαρακτήρισε ως "άκρως μοναδικό", το γεγονός  της ύπαρξης των Καρυάτιδων, μέσα στο ταφικό μνημείο, ωστόσο εξέφρασε και την ανησυχία του, ότι οι τυμβωρύχοι έχουν εισέλθει στο μνημείο, δεδομένου ότι τα χέρια από τις Καρυάτιδες είναι κομμένα, όπως ακριβώς και τα κεφάλια των Σφιγγών.

Στον 4ο πΧ αιώνα  χρονολογεί τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, η αρχαιολόγος και διευθύντρια της Γ' εφορίας προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου.