Log in
A+ A A-

Οξύνεται περαιτέρω η πολιτική αντιπαράθεση

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν επιδοθεί σε πόλεμο ανακοινώσεων, σχεδόν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κομοτηνή. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «θέλει να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης για να σώσει όπως είπε τους βολεμένους συνδικαλιστές και να κάνει πιο πλούσιους τους κερδοσκόπους της δραχμής», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα.

Στην Καβάλα θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός όπου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Δράμα, πέμπτο και τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός καλείται με τη ψήφο του να γράψει ιστορία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση της Huffington Post, ενώ απηύθυνε πρόσκληση για ντιμπέιτ στον Πρωθυπουργό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσει άμεσα η εκστρατεία «τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό». Παραθέτει σειρά δηλώσεων ξένων αξιωματούχων που τονίζουν, ότι ζήτημα grexit δεν υφίσταται και τονίζει, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια». Ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ  συνεχίστηκε και με  αφορμή τα περί αμετάκλητης συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη της εκπροσώπου της Κομισιόν με την αξιωματική αντιπολίτευση να σχολιάζει ότι μόνο ο Πρωθυπουργός συντηρεί το Grexit.

«Το τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου θα το καθορίσει ο λαός. Δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλές εκλογές, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία, πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική, πρέπει να υπάρχει ρυθμιστής, εγγυητής, να οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνευθύνης και στην εφαρμογή της πολιτικής ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. Αυτός μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συνεργασθούν με κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.
Την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ επανέλαβε η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, μιλώντας στον Αθήνα 984, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις αποφάσεις του κόμματος.
Υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Την ένταξη των μελών της Δράσης στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού ενθαρρύνει ο πρόεδρος του κόμματος Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοινώνοντας και επίσημα τη συμπόρευση με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο επικεφαλής αποσαφήνισαν τις θέσεις τους, τονίζοντας σε αυτές τις εκλογές την ανάγκη συμμαχιών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι το Ποτάμι πρέπει να είναι η τρίτη δύναμη της χώρας, η τρίτη εντολή που θα προτείνει λύσεις έξω από τις κομματικές που προτείνουν πανομοιότυπα τα άλλα κόμματα.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πορείας έναντι της Ελλάδας», τονίζει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στεφεν Ζαιμπερτ η  γερμανική κυβέρνηση έχει εργαστεί από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allegmeine Zeitung, επικαλούμενη εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε, υπολόγισε πως ένα κούρεμα του ελληνικού χρεους θα κόστισε στη Γερμανία περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα «Grexit 76 δις ευρω.
Παρά την ηρεμία των αγορών, το διακύβευμα των εκλογών στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ».
Τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας είναι εκτεθειμένα κατά περίπου 23,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά οι συστημικοί κίνδυνοι θεωρούνται περιορισμένοι, αφού οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, διακρατούν ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αυτός είναι ο λόγος που, εάν η Ελλάδα κηρύξει αθέτηση πληρωμών, οι άμεσες συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν» εξηγούν Γερμανοί τραπεζίτες

Αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους κατέθεσαν οι επτά έγκλειστοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκείμενου να μετάσχουν όπως υποστηρίζουν στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.