Log in
A+ A A-

Και δεύτερος νεκρός από την κακοκαιρία

Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στα Βασιλικά Μυτιλήνης. Το σπίτι της πήρε φωτιά πιθανότατα από σόμπα, με αποτέλεσμα η στέγη να καταρρεύσει και να καταπλακώσει την άτυχη γυναίκα.  Νωρίτερα νεκρός εντοπίστηκε ένας 35χρονος αγρότης από την κακοκαιρία στην περιοχή Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες, με σταδιακή βελτίωση από αύριο. Συνθήκες πολικού ψύχους, σήμερα, στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.. Στην Αττική, με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι οδηγοί στα Bόρεια και Aνατολικά προάστια, λόγω ολισθηρότητας στους δρόμους.Σε αναστολή λειτουργίας τα σχολεία στην Ανατολική Αττική, λόγω παγετού.

Σε λειτουργία οι τρεις θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των αστέγων.

Εκτός έχουν τεθεί τουλάχιστον 25 λεωφορειακές γραμμές και το επιβατικό κοινό θα πρέπει να καλεί για πληροφορίες το 11185.

Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη, στα Κουδουμάλια του Οροπεδίου Λασιθίου, της οποίας είχε καταρρεύσει τμήμα του σπιτιού της λόγω της χιονόπτωσης. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής και Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι κατάφεραν να την βγάλουν σώα από το σπίτι.

Συνεχίζεται το μποτιλιάρισμα στην λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, όπου το πρωί, στην είσοδο προς αττική οδό, δίπλωσε φορτηγό. Στο μεταξύ, παραμένει η επιβολή διακοπής της κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Σε άλλα σημεία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην περιφερειακή οδό Βαρυμπόμπης - Κατσιμιδίου, σε σημείο της λεωφόρου Διονύσου, στο ρεύμα προς Μαραθώνα και στην είσοδο των Θρακομακεδόνων από το Ολυμπιακό Χωριό

«Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία στον δήμο Διονύσου λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη «το κεντρικό οδικό δίκτυο του δήμου είναι ανοιχτό, αλλά υπάρχουν προβλήματα στους μικρότερους δρόμους, λόγω της χιονόπτωσης τη νύχτα και κυρίως λόγω του παγετού που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα». Όπως είπε ο κ. Ζαμάνης «όλα τα συνεργεία του δήμου είναι στους δρόμους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων. Από την πρωτοχρονιά έχουν ρίξει 300 τόνους αλάτι και αναμένεται έως αύριο να ρίξουν άλλους 100».

«Τέσσερα συνεργεία του δήμου Αμαρουσίου ρίχνουν αλάτι από τις πρώτες πρωινές ώρες στους δρόμους της περιοχής» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στον δήμο είναι ανοιχτοί, με κάποια προβλήματα να υπάρχουν ακόμη σε μικρούς συνοικιακούς δρόμους, όπου χρειάζεται προσοχή λόγω του παγετού». «Έχει χιονίσει αρκετά, αν συνέχιζε τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα. Η πόλη δεν σταμάτησε όμως να λειτουργεί» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ανοιχτές παραμένουν οι τρεις θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων: στα γραφεία της Δημοτικής κοινότητας στον Κολωνό και στις λέσχες φιλίας στη Γκράβα και τον Άγιο Παύλο. Όλο το 24ωρο λειτουργεί το τετραψήφιο νούμερο 1595 για την εξυπηρέτηση του δημότη.  

Με σημερινή απόφασή του προχωρά -λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών- στο κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Ολυμπιακού Χωριού του Δήμου Αχαρνών, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Διονύσου, δηλ. Διόνυσος, Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Άνοιξη, Σταμάτα, Ροδόπολη, στα δημοτικά διαμερίσματα Αφιδνών, Αυλώνα, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Καλάμου, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού και στα δημοτικά διαμερίσματα Βαρνάβα και Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.

Στις υπόλοιπες περιοχές και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, σε περίπτωση που επικρατήσει παγετός, η λειτουργία ή μη των σχολείων μπορεί να αποφασισθεί με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου.

Στη Φλώρινα, με απόφαση του δημάρχου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2015, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης, την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού έως την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 -οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και θα υπάρξει νέα ενημέρωση- ανακοίνωσε ο δήμος Άργους Ορεστικού στο νομό Καστοριάς.

Ο παγετός και οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 22ο έως 28ο χλμ., ενώ η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 15ο έως 30ο χλμ. και την επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 22ο χλμ.

 
Προγνωση καιρού

Παρασκευή 09-01-2015
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και χιονόνερο στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: στα ανατολικά βόρειοι 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Σάββατο 10-01-2015
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς βροχές από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά και βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.
Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.

Κυριακή 11-01-2015
Καιρός: αρχικά αίθριος. Όμως από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και τη νύχτα καταιγίδες.
Άνεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από το βράδυ στο Αιγαίο.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο.

Δευτέρα 12-01-2015 και Τρίτη 13-01-2015
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στα βόρεια ημιορεινά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από τα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ οι οποίοι
σταδιακά από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε σταδιακή πτώση.