Log in
A+ A A-

Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αναμένεται να γίνει στις 16:00 η ορκωμοσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Νωρίτερα, στις 15:30, ο κ. Παπούλιας θα επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα, ο οποίος στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος του κ. Τσίπρα στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο είναι να μην υπάρξει θρησκευτική ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού.

Στις 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, θα συναντηθεί και αυτός με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ενώ αύριο το πρωί θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Εχουν ήδη κλειδώσει κάποια ονόματα, όπως του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στη νέα διακυβέρνηση, με ευθύνη πιθανότατα τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία επίσης, ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Η εμβληματική νίκη ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνει πλαίσιο μεταβατικότητας και μεγάλων αλλαγών ίσως σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Μεγάλο φυσικά ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις από αξιωματούχους μεγάλων κυβερνήσεων και τα εκτενή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, όπου μπορεί να δει κανείς αφενός κλίμα αναμονής, αφετέρου βέβαια παραδοχή ότι πρέπει να σεβαστούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Μάλιστα πληροφορίες από τη Ρώμη αναφέρουν ότι το πρώτο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίο ηγέτη θα είναι αυτό με τον Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Μάρτιον Σουλτς εκδήλωσε το ενδιαφέρον να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με το νέο Πρωθυπουργό, δηλώνοντας μάλιστα πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση.

Αυτό εντοπίζεται και στον τρόπο που αντέδρασαν οι αγορές, με το χρηματιστήριο μάλιστα να διορθώνει αμέσως την αρχική του

Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει σήμερα και η συνεδρίαση του Eurogroup, κυρίως για το τι ατμόσφαιρα θα εισπράξει ο Γκίκας Χαρδούβελης στους διαδρόμους και το παρασκήνιο.


Οι εκλογές όμως αυτές αλλάζουν σημαντικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, και ανοίγουν δρόμο για ευρύτερες πλέον αλλαγές και ανασυνθέσεις.
Μάλιστα εκτός Βουλής θα βρεθούν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη από τα υπόλοιπα κόμματα.

Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει η επόμενη ημέρα για την μεγάλη ηττημένη των εκλογών, τη ΝΔ. Ο κύριος Σαμαράς πάντως έδειξε σαφείς προθέσεις ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και περιμένει να δει το εύρος των αντιδράσεων στη ΝΔ για την ήττα.

Το ΠΟΤΑΜΙ ως τρίτη "δημοκρατική δύναμη", ¨οπως το αποκάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρακάμπτοντας φραστικά την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής, σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του για να παγιωθεί στον ενδιάμεσο χώρο. Και απ ότι φαίνεται θα υπάρξει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα για το αν και κατά πόσο προτίθεται να δώσει ψήφο ανοχής.

Μεγάλο φυσικά ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χρεώνει ευθέως την υποχώρηση από την 3η θέση στο Γιώργο Παπανδρέου και να προαναγγέλλει ανοιχτό συνέδριο. Στη δήλωση αυτή υπήρξε οργισμένη αντίδραση από το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επίσης προανήγγειλε συνέδριο.

Στη γκρίζα πλευρά τώρα του εκλογικού αποτελέσματος, και το οδυνηρό 6,5% που πήρε η Χρυσή Αυγή. Υπάρχει όμως ένα ανυπότακτο χωριό που μας κάνει περήφανους, στα Ανώγεια δεν πήραν ούτε μία ψήφο αυτή τη φορά.