Log in
A+ A A-

Ελευσίνα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Η Ελευσίνα προστίθεται στις υποψήφιες ελληνικές πόλεις που καταθέτουν πρόταση για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Η προκήρυξη βγήκε τον Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους η Ρόδος, ο Βόλος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, το Μεσολόγγι, η Ξάνθη, ο Πειραιάς, η Σπάρτη-Μυστράς, η Σύρος, η Χαλκίδα, η Κέρκυρα, το Άργος και το Ναύπλιο.

Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, κ. Γιώργος Τσουκαλάς, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η Ελευσίνα μπορεί να αναλάβει ένα τόσο δυναμικό εγχείρημα, επισήμανε τόσο το έντονο πολιτιστικό της προφίλ, μέσα από το θεσμό των Αισχυλείων, όσο και τους συνεχείς αγώνες της πόλης ενάντια στη ρύπανση και υπέρ της περιβαλλοντικής ανάταξής της.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, με σκοπό την ανάδειξη της διαφορετικής κουλτούρας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας και την ενίσχυση της συνεισφοράς του πολιτισμού στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Από τότε έχουν λάβει τον τίτλο τρεις ελληνικές πόλεις, με πρώτη την Αθήνα (1985) και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη (1997) και την Πάτρα (2006). Από το 2007 ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δίνεται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες το χρόνο. Το 2021 ο τίτλος θα δοθεί σε πόλεις της Ρουμανίας και της Ελλάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το βραβείο ανέρχεται σε χρηματικό ποσό ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.