Log in
A+ A A-

Σύγκλιση χωρίς ταύτιση απόψεων στην "επταμερή"

Σύγκλιση χωρίς ταύτιση απόψεων στη χθεσινή επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, με τους εταίρους πλέον να αναμένουν την ερχόμενη εβδομάδα από την Αθήνα λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Πάντως και σήμερα συνεχίστηκαν τα αυστηρά μηνύματα για τάχιστη προώθηση των μεταρρυθμίσεων ενώ δεν λείπουν και προσωπικά σχόλια παρότι χθες συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Επιτάχυνση των συζητήσεων δείχνει η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών ότι θα ανταποκριθεί άμεσα και εποικοδομητικά στο αίτημα των ομάδων εμπειρογνωμόνων για λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, το ράλι στο Χρηματιστήριο.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανακοινώσει το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα μέσω της προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η ελληνική λίστα δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα. Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική συζήτηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα γίνεται μόνο συλλογή πληροφοριών από τα τεχνικά κλιμάκια. Ως προς την παροχή ρευστότητας με επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης, θα υπάρξει αφού οι θεσμοί αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι μεταρρυθμίσεις θα λάβουν σύντομα τη μορφή πολλών νομοσχεδίων και όχι ενός.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξος μετά τη χθεσινή σύσκεψη ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μπορεί να δοθεί μέρος της δόσης πριν το τέλος του μήνα αν υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. Προειδοποίησε ωστόσο πως εάν ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων δεν έλθει, «τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα», ενώ αφού σημείωσε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εκβιάζονται, δήλωσε σε προσωπικό τόνο για τον κ Τσίπρα, ότι «ίσως χρειαζόταν το "εγώ" του την επί ίσοις όροις νυχτερινή συνάντηση με τους αρχηγούς κυβερνήσεων».

«Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων. Βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν, όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε την Παρασκευή την επόμενη δόση του δανείου, ύψους περίπου 340 εκατ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές.