Log in
A+ A A-

Ο Υπουργός Οικονομικών στους New York Times

Ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της Τρόικας, επισημαίνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στους New York Times, λίγες ημέρες πριν από τις προπαρασκευαστικές επαφές με την Τρόικα στο Παρίσι και την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, οι δανειστές έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει καλύτερα το χρέος της.

Οπως πρόσθεσε, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν «νέους, επαχθείς στόχους», υπενθυμίζοντας την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα.

«Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», εξήγησε.

Ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις περισσότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και η επόμενη φάση θα είναι να σταθεροποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Εκτιμά, μάλιστα, πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι πιο αποτελεσματική στο μέλλον, «ακριβώς επειδή η Τρόικα δεν θα είναι στο σβέρκο μας», αλλά στο παρασκήνιο.

Για το ζήτημα του χρέους υπογράμμισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. Οπως τόνισε, το ελληνικό χρέος είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο.

Οταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η «κρίση» στην Ευρωζώνη απάντησε ότι «η ενίσχυση της Ευρωζώνης, απαιτεί μια επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία διατηρεί τα επιτόκια προς τα κάτω και κρατά και το κόστος δανεισμού προς τα κάτω»

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο μιας τρίτης εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι στον άμεσο σχεδιασμό, ώστε να αξιοποιηθεί και το καλό κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς χρηματαγορές.

thetoc.gr