Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Εγνατία: Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την πολύνεκρη καραμπόλα

Αιχμές για τις ενέργειες της Αστυνομίας σχετικά με την πολύνεκρη καραμπόλα της Κυριακής άφησε, με ανακοίνωσή της, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., στην επίσημη αντίδρασή της αναφορικά με το απίστευτο δυστύχημα που συγκλόνισε την ελληνική Κοινή Γνώμη.

 

"Φορτηγό αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στον δρόμο, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε (σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας).", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να αιωρούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. εκφράζει την θλίψη της Διοίκησης και του προσωπικού της για το τραγικό συμβάν.

"Δεν είχα φρένα ούτε τιμόνι"

Σε αναπάντεχα μηχανικά προβλήματα εξακολουθεί να αποδίδει την δολοφονικά ανεξέλεγκτη πορεία του φορτηγού οχήματός του ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός, ο οποίος θα απολογηθεί τελικά την Τρίτη, μετά την προθεσμία που πήρε από τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές.

Ο 39χρονος υποστηρίζει ότι μπλόκαραν τα φρένα του και δεν μπορούσε να ελέγξει την πορεία του φορτηγού, ενώ, στην ερώτησή γιατί δεν έστριψε στο χωράφι, προκειμένου να αποφύγει την καραμπόλα, απάντησε πως ούτε εκεί υπήρχε τεχνική ανταπόκριση.

Στο μεταξύ, ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης έργων, πήρε επίσης διορία προκειμένου να απολογηθεί την Τρίτη.

 

Πέντε άνθρωποι νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Η έρευνα για την τραγωδία στην Εγνατία από τις επίσημες αρχές μόλις ξεκίνησε- πότε θα καταλήξει θα δούμε- ταυτόχρονα όμως φαίνεται να ανοίγει ένας πόλεμος με τη μορφή ανακοινώσεων για το ποιος ευθύνεται.

Το μεσημέρι εξεδόθη ανακοίνωση από την Εγνατία Οδό ΑΕ, στην οποία υπάρχει μια αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί τουλάχιστον ως αιχμή για την αστυνομία. Αφού τονίζει ότι «η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. εκφράζουν τη θλίψη τους για το τραγικό συμβάν», η εταιρία περιγράφει το δυστύχημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «φορτηγό αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στον δρόμο, λόγω εκτέλεσης εργασιών από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε (σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας).»

Στην ανακοίνωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ επισημαίνεται επίσης ότι «είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα.»

Η διάρκεια των έργων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο υποστήριξαν ότι η απόφαση για την εκτέλεση των έργων ήταν για 10 λεπτά, ωστόσο η χρονική διάρκεια έφτασε τα 40 λεπτά με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των διερχόμενων αυτοκινήτων που αναγκαστικά έπρεπε να σταματήσουν μέχρι να ανοίξει ο δρόμος. Όπως έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν διαρκώς από τους υπεύθυνους των έργων να τελειώσουν τα έργα για να δοθεί ο δρόμος στη κυκλοφορία ωστόσο εκείνοι καθυστερούσαν.

Προθεσμία πήρε ο οδηγός

Προθεσμία για την Τρίτη πήρε ο 39χρονος ρουμάνος οδηγός της νταλίκας, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του επανέλαβε τα όσα είχε πει και στους αστυνομικούς, δηλαδή ότι μπλόκαραν τα φρένα του και δεν μπορούσε να ελέγξει το όχημα λέγοντας «έκανα ό,τι μπορούσα».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν ρωτήθηκε ο οδηγός της νταλίκας - που μετέφερε περίπου 20 τόνους σταφύλια από την Ιταλία - γιατί δεν έστριψε προς τα χωράφια για να αποφύγει την καραμπόλα είπε πως λόγω της βλάβης στα φρένα είχαν μπλοκάρει οι τροχοί και δεν είχε τιμόνι.

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη πήρε και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης εργασιών