Log in
A+ A A-

Ψήφος εμπιστοσύνης από 155 Βουλευτές - 131 τα Όχι

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 288 Βουλευτές. Υπερ ψήφισαν 155 Βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 131 βουλευτές, ενώ παρών δήλωσαν 2 (οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου).

Στους 12 απόντες περιλαμβάνονται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Γιώργος Νταβρής, η Βουλευτής του Συριζα Ζωή Κωνσταντοπούλου (απουσιάζει σε γαμήλιο ταξίδι), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης (βρίσκεται στη σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη), ο ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και οι προφυλακισμένοι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκαν:

Αντωνης Σαμαράς

Ελατε κ. Τσίπρα να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βαλτε πλάτη. Ηταν ντροπή η αποψινή σας παράσταση.

Φτάσατε απόψε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Λάσπη στον ανεμιστήρα είναι αυτά που είπε στέλεχό σας προχθές (σσ. Δραγασάκης). Ξεκολλήστε από τις παιδικές ασθένειες .Κάθε τόσο στοχοποιείτε κάποιον. Κατηγορείτε ανθρώπους και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη. Εγώ ποτέ δεν σκέφθηκα να ζητήσω εμπάργκο σε δημοσιογράφους, παρά την κριτική που μου έχουν ασκήσει. Και τώρα το κάνετε με βουλευτές, εμπάργκο με Γεωργιάδη. Αν δεν αλλάξετα μυαλά, θα έχετε πρόβλημα.

Καμαρώνετε για τις δημοσκοπήσεις κ. Τσίπρα. Οι εκλογές θα γίνουν όποτε το λέει το Σύνταγμα, όχι όποτε βολεύουν εσάς.

Κάναμε πολλά, έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Καταστροφικές οι πρόωρες εκλογές. Το συμφέρον της χωρας η σταθερότητα. Θέλετε να μας διαλύσουν σε μια ημέρα οι αγορές;

Περαιτέρω μείωση σταδιακά των φορολογικών βαρών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων.

Σήμερα υπάρχουν απαράδεκτες εκδηλώσεις έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι και η Ευρώπη. Να ενισχύουμε τα διεθνή μας ερείσματα, ενώ όλοι λένε ότι θα μας βγάλουν από το ΝΑΤΟ.

Πηγαίνετε κ. Τσίπρα στον Αγιον Ορος, αλλά κάνετε πίσω στον αγιασμό στη Βουλή. Μας δουλεύετε;

Κόβουμε γόρδιους δεσμούς δεκαετιών. Τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναγυρίσουμε στον πάτο;

Βαθιά νυχτωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδεοληψίες τελείωσαν. Μόλις μπούμε για καλά σε αναπτυξιακή τροχιά, θα ανεβαίνουν οι μισθοί. Εχετε σκεφθεί ότι μπορεί να έκλειναν επιχειρήσεις με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αντιπολίτευση διαψεύδεται πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά δε θα γίνει κυβέρνηση.

Φαντασιώνονται οτι θα κυβερνήσουν. Μικρομεγαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι πρόγραμμα αλλά λίστα γάμου, όμως στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Κανονικά τον επόμενο χρόνο η προεδρική εκλογή, αλλά σε συνθήκες που οι πολίτες θα καταλαβαίνουν ότι έχουν αλλάξει.

72 με 100 οι δόσεις για ληξιπροθεσμες οφειλές. Επεξεργαζόμαστε και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, με πολλές δόσεις και σημαντική μείωση του οφειλομένου ποσού. Θα αντιμετωπίσουμε όμως με αυστηρότητα τους επιτήδειους.

Δεν υπάρχουν νέοι φόροι, όπως λέει ο Τσίπρας. Τα περισσότερα νέα έσοδα θα έρθουν από την αναπτυξη. Τιμάμε τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα 3/4 των περικοπών.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο. Διότι έχουμε το μεγαλύτερο διαρθωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Μπορούμε να βγουμε 1,5 χρόνο νωρίτερα. Η Λαγκάρντ απλά πιστεύει ότι θα έπρεπε να δοθεί μια προληπτικη βοήθεια. Αλλα δεν μιλάμε για Μνημόνιο αλλά για μετά το Μνημόνιο. Η εποχή των Μνημονίων τελειώνει. Και τώρα τι θα γινουμε χωρίς τους βαρβάρους.

Ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το χρεος είναι βιώσιμο.

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια το έλλειμμα μηδενίζεται.

Εγώ παλεύω καθε μέρα για την Ελλάδα όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες.

Με έπαρση μικρού Ναπολέοντα ο Τσίπρας θεώρησε αργυρώνητους όσους θέλουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο.

Παρεϊτσα με την τρομοκρατία μπορεί να κάνουν οι συνιστώσες σας, αλλά την ελληνική Βουλή δεν την τρομοκρατείτε κ. Τσίπρα.

Επεισόδιο με Βενιζέλο

Μετά το πέρας της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητούσε επίμονα τον λόγο για να παρέμβει.

«Όσο και να χτυπιέστε κ. Λαφαζάνη εγώ θα πω ότι έχω να πω» φώναζε όρθιος ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαρύτατα ατοπήματα.

«Έβλαψε το εθνικό συμφέρον, τους Έλληνες πολίτες, τους ανέργους και εκβίασε ανοικτά προσβάλλοντας ανοικτά Βουλή και θεσμούς» είπε και πρόσθεσε ότι πρόσβαλε και τον Κάρολο Παπούλια εντάσσοντας στους υπολογισμούς του για τη μη επίτευξη της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής και τη ακροδεξιά οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Αλεξης Τσίπρας

Φανείτε θαρραλέοι. Αφου διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τους 180, να πάμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές. Οι ωρες κρισιμες. Λέμε εκλογές τώρα και εκλογή Πρόεδρου με ευρύτατη συναίνεση. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μην καίτε τα σπαρτά και γκρεμίζετε τις γέφυρες πίσω σας.

Προφανως, κ. Σαμαρά τα στελέχη σας εννοούν χωρις εσας στο τιμόνι όταν μιλουν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είστε πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου. Οποιαδήποτε αποφαση δεν έχει τη συναίνεσή μας δεν θα γίνει δεκτή από εμάς. Σε καμία συμφωνια για συνεχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε καμουφλαζ, δεν προκειται να βάλουμε την υπογραφη μας.

Προσπαθείτε με την πρόταση εμπιστοσύνης να παίξετε τα ρέστα σας. Αλλα η εμπιστοσύνη αυτη θα είναι πολύ μακρια από τους 180 για την προεδρική εκλογή. Ουτε με τα κυάλια δεν θα τους δειτε. Θα κρατάτε δεσμια τη χώρα σε παρατεταμένη εκλογολογία; Για να μεινετε ένοικοι στο Μαξιμου για 4 ακόμη μήνες. Ζητώ από τον Σαμαρά να το ξανασκεφθεί. Να πράξετε όμως ορίζει το συμφέρον της χώρας. Μπορει να υπάρξει προοπτική και χωρίς εσας στις κυβερνητικές καρέκλες.

Ζηταμε διαγραφή του μεγαλυτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης

Μέρκελ και Σαμαρας σε πλήρη αρμονία. Συμφωνια για μέτρα, συμφωνια για χρέος. Αρα τι ακριβως διαπραγματευόσαστε όταν συμφωνείτε σε όλα

Εσεις στηρίζετε τις αντιλήψεις που ταυτίζονται με την πολιτική της Μέρκελ. Δεν είστε απλώς υπάκουος μαθητής, αλλά ο που καρφωνει τους συμμαθητές στη δασκαλα.

Δεν σας πιστεύουν ούτε τα στελέχη σας. Το παραμύθι των Παρισσίων τελείωσε πριν καν αρχίσει.

Το προσχεδιο του προυπολογισμού μετατρέπει το Μνημόνιο σε αορίστου χρόνου. Φόρους φέρνετε.

Ξεπατικωνετε τώρα το πρόγραμμά μας, υποσχόμενοι φοροαπαλλαγές. Απο την άλλη όμως νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ που λεηλατεί τη μεσαία τάξη.

ΤΟ πρόγραμμα της Θεσσαλονικης κοστολογημενο. Αλλά καποιοι θυμηθηκαν μεθόδους της ΥΕΝΕΔ για να μην ακουστεί. Αλλά εφερε αντίθετα αποτελέσματα και ο κόσμος αγκάλιασε το πρόγραμμα.

Ο ελληνικός λαός γνωριζει πια ότι μονη διέξοδος, αλλη πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβα αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση η συζήτηση. Καλα τα πάτε ομολογώ. Αλλα η πρόταση μετατρέπεται σε πρόταση δυσπιστίας.Ο λόγος που ζητεί ψηφος εμπιστοσύνης είναι η απελπισια.

Ευ. Βενιζέλος

Εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις. Καλούμε τις δυναμεις του συνταγματικου τόξου σε σύμπραξη. Καλούσε σε συστράτευση για νικήσουμε όχι κομματικά αλλά εθνικά.

Δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός ΕΕ ( σσ. απαντηση σε Λαγκάρντ)

Το πλεονάζον πλεονασμα μετατρέπετα σε κοινωνικό μερισμα. Οταν εμεις γυριζαμε ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε στο άγνωστο.

Η συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο, πριν από την προεδρική εκλογή, δεν έχει μείωση μισθών και συντάξεων. Περιλαμβάνει ρυθμιση με δόσεις των οφειλών στο μέγιστο δυνατο αριθμό δόσεων.

Προσπαθουν να πείσουν ότι έχουμε τη μετενσάρκωση του 1981 και τη μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μεγαλυτερο προβλημα της χώρα η έλλειψη εθνικής ενότητας λόγω έλλειψης σοβαροτητας της αντιπολιτευσης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχει άραγε άλλο σχεδιο εξόδου από την κρίση;. Τι μας προτείνει η αντιπολίτευση; Ασύντακτη χρεοκοπια, ασύμμετρη η καταστροφή. Οργανωνουν επιχείρηση δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών. «Αγωνια» η Μέρκελ γιατι θα αλλάξει τους συσχετισμούς ο Τσίπρας.

Η πρόταση εμπιστοσύνης δεν είναι απλή επιβεβαίωση. Αλλά η μεγαλη συζητηση για την στρατηγικη εξόδου από το Μνημόνιο. Δεν είναι προκαταβολή ψήφου για την προεδρική εκλογή.

Εμεις παρουσιάζουμε οριστικό σχεδιο εξόδου από την κρίση. Η συμφωνια με τους εταίρους θα έχει επιτευχθεί πριν από την προεδρική εκλογή.

thetoc.gr