Log in
A+ A A-

Reuters: Εν αναμονή Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσφατα ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, έχει μαλακώσει το «συγκρουσιακό» του ύφος με τους διεθνείς δανειστές και έχει συντάξει χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες 100 ημέρες της μελλοντικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters σε σημερινό εκτενές δημοσίευμά του.

Ο 40άχρονος πρώην κομμουνιστής μαθητής, ενεργεί σαν πρωθυπουργός σε αναμονή, τονίζει το πρακτορείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα και εκπροσωπεί τους πολλούς ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι τιμωρούνται με το πακέτο διάσωσης της Τρόικας. Τον Μάιο, το κόμμα κέρδισε εύκολα στις ευρωεκλογές και σήμερα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, με διαφορά μεταξύ 4 και 11 μονάδων από το τους συντηρητικούς του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μια δημοσκόπηση δείχνει τον Τσίπρα ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό ηγέτη στη χώρα, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

«Η μεγάλη αλλαγή έχει αρχίσει. Το παλιό είναι στον δρόμο προς την έξοδο. Το νέο έρχεται», φώναξε ο Τσίπρας σε μια πρόσφατη ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει».

Κλειδί για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ιδιωτικώς στελέχη του κόμματος, είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια να μετριάσει την ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες που ώθησαν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να αναφέρει τον Τσίπρα μεταξύ των πιο επικίνδυνων ανδρών στην Ευρώπη το 2012.

Το κόμμα εξακολουθεί να είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την «ανθρωπιστική κρίση» που προκάλεσαν τα πακέτα διάσωσης. Θέλει να αντιστρέψει τις περικοπές των κατώτατων μισθών, να παγώσει τις απολύσεις στο δημόσιο και να σταματήσει πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να σκίσει το Μνημόνιο ή να βγει η χώρα από το ευρώ. Αντ 'αυτού, οι αξιωματούχοι λένε, όπως σημειώνει το Reruters, ότι υποστηρίζει το ευρώ και θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης που χρησιμοποιούν οι εταίροι της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει την πολιτική εξέλιξη άλλων κομμάτων κατά του κατεστημένου, όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, που άλλαξε τακτική μετά την απόκτηση κοινοβουλευτικής εξουσίας και έγινε πιο mainstream πολιτική δύναμη.

Αντικατοπτρίζει επίσης το πώς η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα από τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης στην ευρωζώνη πριν από τέσσερα χρόνια,. Τότε μια νίκη Τσίπρα στις κάλπες θεωρούνταν ευρέως ως έναυσμα για bank run και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόσφατα, όμως, ο Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη και τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ. Η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένα πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα κρέμονταν κάποτε στον τοίχο, υφίσταται ένα makeover για να συμπεριλάβει νέα γραφεία και μία τεράστια αίθουσα Τύπου.

«Αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2010» σημειώνει ο Blanka Kolenikova, αναλυτής της IHS Global Insight. «Από τις τελευταίες εκλογές, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηρεμήσει. Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός και έτσι πρέπει να αποδείξει ότι είναι προσιτός και ευέλικτος».

Πολλοί ωστόσο, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, λένε ο κίνδυνος που απορρέει από μια νίκη Τσίπρα είναι υψηλός, δεδομένου μάλιστα ότι τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του χρέους θεωρούνται παράλογα.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει το σήμα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει off the record ότι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν με τα μικρότερα κόμματα για μελλοντική συνεργασία.

Ο φόβος πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως δεν ανησυχεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει κάποιες ριζοσπαστικές φωνές – όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έχει ορκιστεί να «ακυρώσει» το σχέδιο διάσωσης με τον τρόπο που το ψηφίστηκε. Αλλά γενικότερα, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να αλλάζει αισθητά μετά τις ευρωεκλογές.

Μετάφραση: thetoc.gr